3 C
Vinkovci
Subota, 20. travnja 2024.

U okviru radova na izgradnji obilaznice Apševci-Lipovac izvode se završni zemljani radovi, a na mostu Bosut pripreme za završno bojanje čelične konstrukcije

Više od autora

- vl promo-

Radovi na izgradnji obilaznice Apševaca i Lipovca koji su započeli u veljači 2022. godine odvijaju se u skladu s dinamičkim planom. Izvode se završni zemljani radovi na trasi i na spojevima obilaznice i državne ceste D57. Trenutno se izvodi tampon od početka trase do mosta Bosut, okvirno 3 km trase. Izvode se i završavaju poljski putevi s odvodnim kanalima od početka trase.

Intenzivno se izvode armiranobetosnki (AB) obodni kanali koji su izvedeni oko 60%.

Na mostu Bosut izvedena je armiranobetonska spregnuta kolnička ploča. Pri kraju je postavljanje armiranobetonskih (AB) vijenaca i započeto je postavljanje rubnjaka za pješačku stazu. Također, izvode se pripreme za završno bojanje čelične konstrukcije mosta.

Dovršetkom ove obilaznice duljine 4,2 kilometra zaobići će se dionica državne ceste kroz naselja Apševci i Lipovac koja je identificirana kao crna točka. Svrha ovog projekta je poboljšanje cestovne sigurnosti te time i smanjenje broja nesreća s materijalnom štetom, smanjenje broja ozlijeđenih i poginulih na državnim cestama. Također, cesta povezuje postojeći čvor Lipovac na autocesti A3 (dio TEN T osnovne mreže) te se na taj način poboljšava povezanost sekundarnih i tercijarnih čvorišta sa TEN-T mrežom. Dodatno, navedenim projektom smanjuje se prometno zagušenje i negativni ekološki utjecaji, prilagođava se klimatskim promjenama te povećava konkurentnosti lokalnih ekonomija putem bolje pristupačnosti drugim tržištima korištenjem novog prometnog spoja.

Podsjećamo kako je ugovor za izgradnju potpisan sa Zajednicom ponuditelja PZC Brod d.o.o. i Poduzeće za ceste Slavonski Brod, u iznosu 10.073.729,32 EUR bez PDV, dok je ugovor za nadzor nad izgradnjom potpisan s Institutom IGH Zagreb, u iznosu od 297.732,03 EUR.

Bitno je i naglasiti kako je projekt sufinanciran EU sredstvima. Naime, 30. ožujka 2021. godine potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje Agencije za financiranje i Ugovaranje projekata EU, te Hrvatskih cesta.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno