5 C
Vinkovci
Četvrtak, 8. prosinca 2022.

U OŠ „Antun i Stjepan Radić“ Gunja počinje projekt „Naša mala knjižnica“

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Osnovna škola „Antun i Stjepan Radić“ Gunja četvrtu godinu zaredom uključila se u projekt „Naša mala knjižnica“ koji provodi nakladnička kuća „Ibis grafika“. Koordinatorice projekta u školi su školska knjižničarka dr. sc. Anita Tufekčić i učiteljica 1.a razreda Jelena Cvijović.

Projekt je usmjeren na popularizaciju čitanja među djecom i stalno povećanje i razvoj dječje publike i to zanimljivim i poticajnim aktivnostima prilagođenim njihovu uzrastu. Njegova svrha je ponuditi djeci knjigu koja zaokuplja pažnju svojim cjelokupnim sadržajem, potaknuti ih na čitanje uz promišljanje i aktivno sudjelovati u stvaranju publike koja razmišlja, analizira i usmjereno djeluje na svim područjima društvenog života.

Ove godine u projekt su uključeni autori i ilustratori iz čak osam zemalja: Finske, Estonije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Litve, Belgije, Južne Koreje i Hrvatske.

“Kako bi ispunio svrhu, projekt NMK nudi moderne slikovnice nastale u suradnji s priznatim autorima i ilustratorima. Uz šest slikovnica dolaze i tematske kreativne knjižice koje zanimljivim zadacima i likovnim izazovima potiču djecu na stvaranje i izražavanje, razvoj svijesti o sebi i svojoj okolini, jačanje samopouzdanja i stvaranje vlastitog mišljenja”, pojašnjava Anita Tufekčić.

Došlo je tako vrijeme za ponovno druženje s novim slikovnicama i autorima iz bližih, ali i jako dalekih zemalja.

Pred malim Gunjancima su zanimljivi i nadasve neobični likovi: jež kojemu nedostaju zagrljaji, nesretni kralj s tisuću ptica te plava patka i krokodil koji je izgubio mamu samo su neki od likova koji će vas povesti na put mašte i neizvjesnih događaja. Bit će očarani morem i morskom ljubavlju prema svemu što u njemu živi, moći će prošetati i nevidljivom kućom koju će im pomoći stvoriti djevojčica Kala, dok će medvjedica Bruna pokazati kako se vole borovnice.

Također, srest će neke već poznate, ali i neke potpuno nove autore i ilustratore. Družit će se s roditeljima, bakama, djedovima, morem, patkama, šumskim stvorenjima i mnogim drugim zanimljivim stvorenjima koja će ih provesti kroz zadatke u Kreativnim bilježnicama.

Aktivnosti su sljedeće: razmjena knjižnih junaka, najčitateljski kutić, čitateljski vlakić, pisma iznenađenja te nagradni natječaji. U knjizi „Plava patka“, autorice Lilia Lee nagradni zadatak je osmisliti novu priču o prijateljstvu. U knjizi „Nevidljiva kuća“, autorice Biljane Crvenkovske nagradni zadatak je izrada kućnog putopisa. U knjizi „Kako zagrliti ježa“, autorice Jane Bauer nagradni zadatak je izrada automata za grljenje. U knjizi „Bruna i borovnica“, autorice Kaisae Happonen nagradni zadatak je video snimak igrokaza kroz putovanje do polja brovnica kroz izmišljenu priču. U knjizi „More“, autorice Piret Raud nagradni zadatak je osmisliti, napisati i otpjevati uspavanku za more i naravno poslati snimak. U knjizi „Tisuću ptica“, autorice Andreje Peklar nagradni je zadatak izraditi od raznih materijala krletku i neobičnu šarenu pticu koja će biti u krletci.

Autorska ekipa ovih kreativnih zadataka dolazi iz nakladničke kuće „Ibis grafika“ koju potpisuju Iva Šalaman, Danijela Varga i Ana Vujasić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno