2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 28. studenoga 2022.

U Otoku djeluje Povjerenstvo za ravnopravnost spolova

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

U Otoku ju prošli tjedan održana prva sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova, kojeg je prošle godine osnovalo Gradsko vijeće Grada Otoka. Sjednicu je sazvala Marija Čepo, uz koju su u povjerenstvu još i zamjenica predsjednice Natalija Šutalo, Kata Lukić i Josip Mareljić. Predsjednica je uvodnim govorom izložila potrebe za postojanjem ovakvog tijela, a Zakon o ravnopravnosti spolova ocijenjen je kao dobra baza te je utvrđena potreba rada na kvalitetnijoj primjeni propisa.

Zamjenica predsjednice upoznala je članove sa životnim područjima na kojima je potrebno djelovati kako bi se postigla ravnopravnost među spolovima. Kratko se osvrnula na rodno osjetljive termine u svakodnevnom govoru, razlike u plaćama, napredovanje u karijeri, dostupnost pojedinih zdravstvenih usluga, obrazovanje za tipično ženska zanimanja, rukovodeće pozicije i izvršnu vlast.

“Postoji niz područja na kojima je potrebno djelovati na suzbijanju diskriminacije. Najveći fokus potrebno je usmjeriti na suzbijanje nasilja prema slabijem spolu koje je, nažalost, i dalje prisutno u našem društvu. Prvi korak biti će organiziranje tribine koja će se baviti položajem žena u društvu te će biti pokazatelj za smjer u kojem je potrebno dalje djelovati”, poručila je Natalija Šutalo.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno