Nakon što je u svibnju s predstavnicima vukovarske tvrtke “Planum-Građenje” i vinkovačke “Izgradnja VVK” potpisao ugovore za radove na gradnji i opremanju Bioekološko-edukacijskog centra Virovi koji će se graditi u sklopu projekta “Vrata Spačvanskog bazena”, gradonačelnik Otoka danas je, u sklopu istog projekta, potpisao i ugovor za nabavu plovila s tvrtkom Marina studio iz Zagreba.

Grad Otok prijavio je projekt Vrata spačvanskog bazena vrijednosti preko 25 milijuna kuna, od kojih su bespovratna sredstva EU 19 milijuna kuna. Riječ je o najvećem projektu koji je u realizaciji na području grada Otoka, a završetak kojeg se očekuje na jesen iduće godine.

Danas je potpisan ugovor s odabranim izvođačem za izgradnju broda, odnosno brodice za 50 osoba na električni pogon kojom će posjetitelji ploviti otočkim virovima, kao i za nabavku manjeg turističkog čamca za 12 osoba, također pogonjenog na električni pogon. Plovila bi trebala biti isporučena krajem slijedećeg ljeta. “Naša tvrtka, između ostalog, radi brodove i za Plitvička jezera, a i održavamo njihovu cjelokupnu flotu. Dobro poznajemo problematiku električnih brodova, kao i sam način izrade, stoga se nadam da ćemo slijedeće godine u Otoku proslaviti porinuće novog broda”, ističe Sanja Zorić Bandula, direktorica tvrtke Marina studio.

Projekt Vrata Spačvanskog bazena jedan je od deset strateških projekata u turizmu Vukovarsko-srijemske županije, a s obzirom da će se za njegovu potrebu graditi i cesta Otok-Bošnjaci, također vrijedna 25 milijuna kuna, može se reći kako je projekt u stvari “težak” čak 50 milijuna kuna.

“Efekti ovog projekta bit će vidljivi na razvoju gospodarstva ne samo grada Otoka, nego i cijele Vukovarsko-srijemske županije, jer će županija dobiti još jedan turistički proizvod od kojega će koristi imati mnogi. Za nas je i ovo danas vrlo značajan događaj, jer vrijednost plovila i prateće opreme je preko 2,5 milijuna kuna. Plovila ćemo koristiti za prijevoz posjetitelja koji će se tako iz prve ruke moći uvjeriti u ljepote našeg kraja. Izgradnja Bioekološko-edukacijskog centra Virovi, u sklopu kojega će se nalaziti i hostel s ukupno 60 kreveta, te krajobrazno uređenje okoliša trajat će 14 mjeseci, pa je završetak radova i svečano otvaranje centra predviđeno tijekom lipnja slijedeće godine“, objašnjava gradonačelnik Josip Šarić. Inače, posjetitelji će na ovoj lokaciji uz ribolov i vožnju brodom moći uživati i u drugim edukativno-turističkim sadržajima u prirodi, a odgovorni na taj način žele Spačvanski bazen približiti građanima i gostima.