Povodom Svjetskog dana jabuke Agro-klaster d.o.o., Općina Tovarnik, Udruga Breskorka, Klaster proizvođača voća i voćnih proizvoda te Klaster lubenica i povrća, uz potporu Vukovarsko-srijemske županije, u vinkovačkoj pješačkoj zoni organizirali su promidžbu domaćih proizvoda jabuke i bundeve pod nazivom „Naša jabuka i bundeva su zdrave”.
„Prije nekoliko dana obilježili smo Svjetski dan hrane i Svjetski dan jabuke, tako da smo htjeli obvezati događaje koji su usko vezani uz proizvodnju naših OPG-a. Htjeli smo pokazati što to naši voćari, koji su u teškoj situaciji, rade i kako se snalaze te želimo promovirati manifestacije koje su se dogodile, konkretno Tovarnički festival”, riječi su Zdenka Podolara, direktor Agro-klastera.
Tako su Vinkovčanke i Vinkovčani imali priliku degustirati proizvode domaćih proizvođača, a mogli su i kupiti određene proizvode. Tekuća godina vrlo je izazovna za naše voćare, prvenstveno zbog nevremena i klimatskih promjena, ali prisutna je velika borba kako bi se situacija spasila.
Godišnje se proizvede oko 80 milijuna tona jabuka na svijetu, dok se u Hrvatskoj proizvodi oko 65.000 tona, što nije ni 50% potreba.
„Mi smo proizvođači i prerađivači voća, radimo domaće pekmeze koji su na tržištu. Ovo je bila izrazito zahtjevna godina, bilo je nevremena i oluja. Svoju proizvodnju moramo prilagoditi klimatskim promjenama. Želim naglasiti, bilo je različitih turbulentnih razdoblja gdje je oluja poharala kompletnu prozivanju, no mi, na sreću, nismo ostali bez našeg voća i uspjeli smo proizvesti pekmez za tržište jedne godine”, istaknuo je Ivan Dumendžić, dopredsjednik Klastera za voće.
Vukovarsko-srijemska županija odlično je organizirana što se tiče udruženja voćara. Potrebna im je podrška, ali i važno je animirati što više proizvođača da se i dalje uključuju u udruženja. Veliki je problem što je prije desetak godina oko 540.000 hektara bilo pod jabukama, a trenutno je 360.000.
„Županijska tvrtka Agro-klaster pokušava duži niz godina, a u zadnje vrijeme je itekako uspjela u tome, okupiti naše proizvođače, prezentirati njihove proizvode i otvoriti im tržite. Primarni cilj je proširiti bazu da bude značajno veća, kako bi bili pokrenuli određene turističke lance. Uz to, promoviraju zdravu prehranu, hrana je bez GMO-a te je isključivo domaća proizvodnja, s radimo u suradnji s Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku. Isto tako, promoviramo zdravu jabuku i bundevu te pokušavamo priključiti djecu kako bi konzumirali zdravu prehranu. Takva hrana ima svoje tržište i proizvođače, a imamo i dalje zemlju koja nije onečišćena. Imamo šansu povećati proizvodne kapacitete, stimuliranjem otvaranja proizvodnih pogona za preradu našim poljoprivrednih proizvoda”, zaključio je župan Damir Dekanić.