Osmi susret poljskih i hrvatskih regija održao se od 12. do 14. rujna u gradu Zielona Góra u Lubuškom vojvodstvu. Tematske odrednice Foruma nastavlile su se na zaključke VII Foruma poljskih i hrvatskih regija održanog u Poreču 2018. godine, a odnosili na strateško planiranje razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030. godine, inovacije u gospodarstvu, digitalizaciju javne uprave i javno-privatno partnerstvo.

„Ove teme su bitne jer su hrvatska i poljska regionalna samouprava pokretači gospodarskog razvoja koji počinje u lokalnoj zajednici i preslikava se na nacionalnu razinu. A bez navedenih tema nema niti gospodarskog razvoja. Stoga, županije teže ostvariti sve mogućnosti koje im se pružaju i koje velikim dijelom i same stvaraju“, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk te je istaknuo: „Ovaj je Forum najbolji pokazatelj kako bi zemlje unutar Europske unije trebale surađivati, stvarati prijateljske odnose, razmjenjivati iskustva i biti primjer jedne drugima“.

Lubuško vojvodstvo jedino je vojvodstvo na čijem je čelu žena – gospođa maršal Elżbieta Polak. „Ponosna sam što suradnja poljskih i hrvatskih regija traje kontinuirano, osobito uzimajući u obzir da smo proteklih godina povezali različite regije kroz teme koje odgovaraju potrebama s terena. Najvažnije je što učimo kako znanja o regionalnoj politici koristiti unutar nove financijske omotnice koja čeka Europu nakon 2020“, istaknula je Polak.

Složni oko budućnosti kohezijske politike

Europska kohezijska politika postala je najvažniji katalizator društveno-ekonomskog razvoja novih država članica Europske unije, uključujući Poljsku i Hrvatsku. Europski strukturni i investicijski fondovi (ESIF) izvor su financiranja za oko 50% vrijednosti javnih ulaganja. Decentralizirani model provođenja kohezijske politike omogućio je izgradnju moderne regionalne politike u tim zemljama. Europska unija programira svoje politike i proračun tijekom višegodišnjeg vremenskog razdoblja, a sljedeće je za 2021.-2027., što je i bio fokus panela „Kohezijska politika 2021.-2027. – nade, očekivanja, realnost“, u kojemu su sudjelovali predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo te zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

Digitalizacija javne uprave

U panelu o digitalizaciji javne uprave sudjelovale su zamjenica Istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar te pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije Anđelka Vuković. Sugovornici su se složili da dolazi generacija građana koji žele imati što više informacija u svojem mobitelu. Na drugoj strani to donosi i veliku uštedu za printanje dokumentacije, ali i omogućava bolju efikasnost uprave. Ipak, promjenama se mora hitno prilagoditi i obrazovanje. Umjesto da djecu učimo o povijesti treba ih učiti i o budućnosti i onome što ona donosi njima i cijelom okruženju.

Javno-privatno partnerstvo u regionalnoj samoupravi

Zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak uvodno je na panelu o javno-privatnom partnerstvu prezentirao primjere takvih projekata u toj županiji a župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren naglasio je kako se JPP ne može usporediti s drugim modelima financiranja, ali u trenutku kad postoji potreba za investiranjem u javni sektor te postoji želja i potreba, a nema se financijskih sredstava – JPP postaje prihvatljiv model.

Inovacije u gospodarstvu

Drugog dana Foruma, na četvrtom panelu s temom o inovacijama u gospodarstvu, sudjelovali su: župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić; zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić i zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković.

Govoreći na panelu, župan Galić istaknuo je: „Mi želimo maksimalno iskoristiti naše potencijale te ih povezati sa znanjem i tehnologijom. Naši potencijali su zemlja i šume, te raspolažemo sa 160 tisuća hektara plodne zemlje i 70 tisuća hektara šume. Osnovali smo Razvojnu agenciju koja je nositelj razvoja naše županije, provodi brojne razvojne projekte te radi i Plan razvoja Vukovarsko-srijemske županije 2021. – 2027.“

Na pitanje: Kako svoje potencijale možemo pametno iskoristiti, župan je rekao: „U tom pravcu razvijamo naš Centar kompetencija za drvnu tehnologiju kao i Agrotehnološki centar. To su strateški projekti naše županije. Ostanak mladih na ruralnim područjima se može realizirati samo kroz otvaranje novih radnih mjesta, a to je opet moguće samo s podizanjem konkurentnosti s novim znanjima i novim tehnologijama koje će kroz poticanje istraživanja, inovacija i digitalne transformacije biti dodana vrijednost našim vrijednim prirodnim resursima koji će time ostvariti sav svoj razvojni potencijal i doprinijeti razvoju naše županije.“

Ovogodišnji Forum u Poljskoj prilika je za brojne susrete u cilju unapređivanja suradnje. Tako se župan Galić na marginama Foruma susreo sa zamjenikom maršala Velikopoljske regije Wojciehom Jankowiakom, prilikom kojega je istaknuo namjeru korištenja poljskih iskustava u prometnom sektoru, posebnu u području unapređivanja željezničkog prometa i povlačenja sredstava iz EU fondova za tu namjenu.

Suradnja hrvatskih županija i poljskih vojvodstava započela kada je, u svibnju 2012.godine u Splitu, potpisana Deklaracija o suradnji između hrvatskih i poljskih regija (vojvodstava), a koju su potpisali sadašnji potpredsjednik Odbora za lokalnu samoupravu i regionalnu politiku u Sejmu, a nekadašnji maršal Mazovjeckog vojvodstva i predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske Jacek Protas i župan Galić, u svojstvu tadašnjeg predsjednika Hrvatske zajednice županija.