9 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

U ponedjeljak kršćani slave Veliku Gospu, Kraljicu Hrvata

Više od autora

- vl promo-Tisuće i tisuće vjernika svake godine na isti datum, 15. kolovoza, hodočaste u brojna marijanska svetišta diljem Hrvatske kako bi kroz molitvu i euharistijska slavlja, praćeno procesijama i festivalima, proslavili Marijino uznesenje na nebo.

Vjernici Veliku Gospu najprije prepoznaju u poniznoj službenici koja je prihvatila Božji izazov i svoj je život uskladila s Božjom riječju: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!”

U Hrvatskoj je dugovječna tradicija štovanja Blažene Djevice Marije, čemu svjedoče brojne crkve, samostani, molitve i pjesme posvećene Gospi još od najranijih dana hrvatske povijesti. Pouzdavajući se u njezin nebeski zagovor, častili su je iz zahvalnosti kao “Kraljicu Hrvata”, a zazivali su je i “fidelissima advocata Croatiae”, najvjernija odvjetnica Hrvata.

Svetkovina uznesenja Blažene Djevice Marije očekuje nas u svetištima i u našoj županiji, a bogat program u sljedećim danima bit će priređen u Svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu, Svetištu Gospe Lurdske u Prkovcima, u Svetištu Gospe na Vodici u Ilači te u Svetištu Majke dobre nade u Šumanovcima.

U Ilači 14. kolovoza, na bdjenje uoči svetkovine Blažene Djevice Marije, sve vjernike očekuje ispovijed od 17 sati i svete mise u 19, 21 i 23 sata. U sklopu mise u 21 sat vjernici mogu sudjelovati na procesiji sa svijećama i slikom Gospe Ilačke oko svetišta. Na sam blagdan, svete mise bit će prijepodne u 7, 9 i 10:30 sati, poslijepodne u 16:30 i 19 sati, a poslije mise u 19 sati bit će euharistijsko klanjanje te molitva za izljev Duha Svetoga po Gospinu zagovoru.

U Svetištu Šumanovci, dan prije svetkovine uznesenja, sveta ispovijed bit će od 16 do 23 sata. Mise su 17, 19:30 i 22 sata, a pola sata prije prigodne su marijanske pobožnosti. Na Veliku Gospu svete mise su u 6, 7:30, 9, 10:30 te u 17:30 sati. Prilika za svetu ispovijed je od 6 do 12 sati. 

U Svetištu Gospe od utočišta u Aljmašu, na Veliku Gospu svete mise su u 6, 8, 10, 12, 16 i 18 sati. Misa u 12 je za stradalnike Domovinskog rata, a u 18 sati za mlade bračne parove i njihovu djecu za koju će na kraju mise biti i blagoslov.

U Svetištu Gospe Lurdske u Prkovcima uoči Velike Gospe, prilika za svetu ispovijed je od 18 sati, a sveta misa je u 20 sati nakon koje slijedi procesija sa svijećama i kipom BDM oko svetišta. Na samu svetkovinu misna slavlja su u 6, 9 i 19 sati. Pola sata prije svake svete mise prigodna je marijanska pobožnost.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno