Za manje od tjedan dana, odnosno u idući ponedjeljak, započinje isplata prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednicima u ukupnom iznosu od gotovo 1,7 milijardi kuna.

Bit će isplaćena sredstva obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te za mlade poljoprivrednike. Također, isplatit će se i proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, tov junadi, voće, povrće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve, kao i potpore male vrijednosti za duhan, maslinovo ulje, rasplodne krmače te očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara. U ožujku će pak bit isplaćena potpora poljoprivrednicima čija se gospodarstva nalaze u područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima.

Isplata druge rate potpora će započeti u travnju, bit će isplaćeno 800 milijuna kuna, a Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju novce će prebaciti na račune oko 100 tisuća poljoprivrednih gospodarstva u Hrvatskoj.

Podsjetimo, u studenom 2019. godine poljoprivrednicima je isplaćen predujam izravnih plaćanja u iznosu od 1,3 milijarde kuna što je gotovo 200 milijuna kuna više nego godinu ranije.

“Kroz sve oblike potpora poljoprivrednicima ćemo ove godine isplatiti ukupno 3,8 milijardi kuna, temeljem podnesenih jedinstvenih zahtjeva za potporu u 2019. godini”, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.