1 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 28. studenoga 2022.

U posljednje vrijeme znatno veće zapljene duhana

Više od autora

- vl promo-


Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Prema statističkim podacima tijekom 2020. godine te u prvih pet mjeseci ove godine zaplijenjene su znatno veće količine rezanog duhana. Primjerice, u 2020. godini zaplijenjeno je 1.351,98 kilograma rezanog duhana, dok je u prvih pet mjeseci ove godine oduzeto 501,74 kilogram rezanog duhana.

Usporedbe radi policijski službenici, u cijelom razdoblju od 2018. godine pa do kraja svibnja ove godine pronašli su i u skladu s pozitivnim pravnim propisima oduzeli ukupno 2.184,12 kilograma rezanog duhana i 751.398 kutija raznovrsnih cigareta.

Uz navedeno, u istom razdoblju evidentirano je i takozvano „mravlje krijumčarenje” duhana, odnosno krijumčarenje manjih količina duhana i duhanskih proizvoda. „Moramo naglasiti kako su svi ovi počinitelji kazneno procesuirani za kaznena djela Izbjegavanje carinskog nadzora i Nedozvoljena trgovina”, ističe glasnogovornik PU vukovarsko-srijemska Dragoslav Živković.

Rute nezakonitog pribavljanja i krijumčarenja duhana su raznovrsne, koriste se različiti modusi te različita prijevozna sredstva.

Najčešće se radi o duhanu i duhanskim proizvodima iz različitih krajeva Republike Hrvatske, ali je utvrđeno kako se u manjim količinama radilo i o duhanu koji potječe iz drugih država. „Što se tiče suzbijanja krijumčarenja duhana i duhanskih proizvoda, ističemo kako su policijski službenici educirani i opremljeni za složene poslove suzbijanja nedozvoljenih aktivnost pa tako i suzbijanja nedopuštene trgovine i izbjegavanja carinskog nadzora. Službenici koriste adekvatna vozila i drugu sofisticiranu opremu te primjenjuju dugogodišnje iskustvo, znanje, taktike, tehnike i metode te primjenjuju zakonom propisane ovlasti”, dodaje Živković.

Za uspješno suzbijanje i zaustavljanje ove vrste kriminala od značajnog je utjecaja i izvrsna suradnja s drugim državnim tijelima Republike Hrvatske, odnosno carinskim službenicima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno