U osnovnim školama u tijeku su upisi u prvi razred. Roditelji su djecu trebali prijaviti od 1. do 15. veljače, vrijeme predviđeno za liječničke preglede je od 31. ožujka do 15. lipnja, a sam upis djece bit će proveden 3. i 4. lipnja. Početkom upisnog postupka na upis u prvi razred školske godine 2019./2020 pozvana su djeca rođena od 1. travnja 2012. do 31. ožujka 2013. godine.

Prema Planu upisa djece u prvi razred osnovne škole na području Vukovarsko-srijemske županije, koji je 15. siječnja ove godine objavio Ured državne uprave Vukovarsko-srijemske županije, Služba za društvene djelatnosti, temeljem Zakona o obrazovanju i važećeg Pravilnika, i sve vinkovačke osnovne škole 1. veljače započele su s postupkom upisa u prvi razred školske godine 2019./2020. Prije toga sve su škole na svojim oglasnim pločama i na web stranicama istaknule poziv za predupis kao i popis ulica jer svaka škola ima svoje upisno područje.

Ured državne uprave Vukovarsko-srijemske županije svim je školama na području županije, pa tako i vinkovačkima, dostavio očekivani broj djece za upis. Prema tim podacima u sedam vinkovačkih osnovnih škola za upis u prvi razred ukupni očekivani broj bio je 471 dijete. Međutim, u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Vinkovaca s tim brojem nisu baš sigurno računali jer, kako nam je uoči početka prijava za upis rekla pročelnica Andrea Vinković, stvarni broj djece upisane u prvi razred ne podudara se nužno s onim očekivanim, koji dostavlja županijski Ured državne uprave. Tako su, primjerice, podaci iz predupisa za školsku godinu 2018./2019. govorili o broju od 379 djece, a u prve razrede vinkovačkih osnovnih škola prošle jeseni krenulo je njih 347. A kako sada doznajemo u Uredu za društvene djelatnosti, pretpostavke uoči početka predupisa pokazale su se točnima. Umjesto najave prema kojoj je očekivani broj bio 471 dijete, prema onome što je evidentirano kroz prijave, očekivani broj djece koja će se upisati u prvi razred nove školske godine je 360.

Blago povećanje broja vinkovačkih prvašića

“Međutim, bez obzira na to što je broj manji od najavljenoga, mi opet imamo veći broj upisane djece u prvi razred u odnosu na prethodnu godinu, što nas dakako raduje. Prošle godine, naime, imali smo 15 prvašića više nego godinu prije, a ove godine, ako upišemo 360 djece, bit će to 13 prvašića više u odnosu na aktualnu školsku godinu”, ističe Andrea Vinković.

A među vinkovačkim školama koje bi trebale upisati više djece u prvi razred nego prošle godine je Osnovna škola Ivana Mažuranića. “Prema rezultatima predupisa mi imamo 57 učenika za upis u prvi razred. Inače, negdje od 2009. godine pa do unazad dvije godine, mi smo imali dva odjela prvašića, znači oko 45 učenika do najviše 50. Međutim, došlo je do povećanja. Mi za sada još ne možemo govoriti o točnom broju djece koja će se upisati u prvi razred ove godine jer riječ je o predupisu pa ostaje za vidjeti hoće li biti odgoda, ali u svakom slučaju primjetno je povećanje broja djece na našem području i prema predupisu možemo očekivati tri prva razreda”, ističe ravnateljica Marina Markić.

Prvi školski produženi boravak u Vinkovcima

A ova će škola u novu školsku godinu uči i s jednom novinom na radost roditelja, a to je produženi boravak kojeg uvodi kao prva među vinkovačkim osnovnim školama. “Iako škola radi u dvije smjene uspjeli smo naći jednu učionicu za produženi boravak koji kreće od 1. rujna sukladno Pravilniku o organizaciji i provedbi produženog boravka u osnovnim školama Grada Vinkovaca. Produženi boravak bi radio od 7 do 17 sati, a predviđene su dvije grupe, jedna s učenicima 1. i 3. razreda i druga s učenicima 2. i 4. razreda. Zanimanje je veliko s tim što još nemamo podatke za prvašiće. Tu očekujemo i najveće zanimanje za produženi boravak, a roditelji će zahtjeve podnijeti pri upisu 3. i 4. lipnja. Inače, maksimalan broj učenika u grupi je 24, a mi već sada u prvoj imamo 10, a u drugoj 20 učenika”, ističe Marina Markić.

Cijena produženog boravka je 250 kuna mjesečno namijenjenih za sufinanciranje rada učiteljice, materijalne troškove i prehranu u organiziranoj školskoj kuhinji. Tome iznosu treba još pribrojiti iznos korištenja školske kuhinje kada dijete nije u produženom boravku nego u redovitoj nastavi, pa je riječ o ukupnom okvirnom iznosu od 380 kuna mjesečno.