24 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. lipnja 2023.

U pripremi nova knjiga Marijana Almaša

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Pred ljubiteljima poezije i aforizama uskoro će se naći nova knjiga Marijana Almaša pod nazivom “Ova bi Vas ruka pomilovala”.

Marijan Almaš Kiso rođen je 31. siječnja 1965. godine u Vukovaru. Hrvatski je branitelj, 100% hrvatski ratni vojni invalid, časnik HV-a, koji je živio je u Bogdanovcima sve do svoga ranjavanja 9. rujna 1991. godine prilikom minobacačkog napada tzv. JNA na Bogdanovce. Danas živi i djeluje u Vinkovcima

Pisanjem pjesama bavi se tridesetak godina, a najviše nakon stradavanja u Domovinskom ratu. Većina njegovih pjesama pripada ruralnom prostoru te su dijalektalnoga izričaja. Godine 1993. objavio je prvu zbirku pjesama naslovljenu “Drugi put Vukovar” u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima. Drugu zbirku pjesama “Vukovar – Bogdanovci – Vinkovci” objavio je 2012. godine, također u izdanju OMH u Vinkovcima, a ova se suradnja nastavlja i na Aljmaševoj novoj knjizi koja će uskoro ugledati svjetlo dana.


Pjesme u novoj zbirci podijeljene su u tri cjeline: “Vjeru, ljubav, istinu ne dam” refleksivne i religiozne tematike, “Žitnicu heroja rađala si” s lajtmotivima ravnice, Slavonije, domovine, dida i drugima te “Kapima ljubavi orošen” u kojoj autor iznosi najdublje osjećaje prema suprotnom spolu. U aforizmima, četvrtoj cjelini knjige, Almaš promišlja o odnosu čovjeka prema životu, Bogu i vremenu.

“Marijan Almaš Kiso će svekoliko čitateljstvo zasigurno iznenaditi svojim novim rukopisom upozoravajući da se bol, crnilo i dekadentnost mogu prevladati ako nas u životu vode ljubav i Božja riječ. Vođeni Almaševom mišlju: Molitva je put života!, prebrodit ćemo sve ljudske nedaće i biti ustrajni u vlastitim htijenjima”, ističe urednica knjige Ivana Petričević.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno