Na bazenima Lenije Vinkovci održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt ”Vinkovci za plivanje” 2018./2019. Posljednjih 7 godina tvrtka Periska i VPK provode projekt obuke neplivača i usavršavanja plivanja namijenjen osnovnoškolskoj djeci s područja grada Vinkovaca. Osnovni cilj projekta je savladavanje i unaprjeđenje plivačkih vještina uz visoku razinu zadovoljstva i sigurnost djece u vodi, a u 6 dosadašnjih ciklusa sudjelovalo je više od 2020 učenika 3. razreda osnovnih škola. Posljednji projekni ciklus proveden je u školskoj godini 2017./2018. u kojemu je sudjelovalo 360 učenika, dok u projektu za školsku godinu 2018./2019. sudjeluje 394 učenika.

Uvodnu riječ i više o samom projektu rekao nam je direktor tvrtke Periska, Željko Ilić, koji je pohvalio suradnju Periske, Grada i VPK te rekao: ”Želio bih istaknuti da je ovo program obuke neplivača, ali i namijenjen za sve one koji misle da znaju plivati da ih učinimo još sposobnijima. Raduje me da ove godine imamo još veći broj učenika koji su polaznici ovoga programa i o kojima će računa voditi VPK koji će operativno provesti ovaj program”.

Grad Vinkovci je kao pokrovitelj projekta osigurao sredstva za provedbu projekta, tako da je svim polaznicima projekta omogućeno sudjelovanje bez naknade. U ime Grada na konferenciji je sudjelovala Andrea Vinković, pročelnica UODD Vinkovci, koja je rekla nekoliko riječi o samom projektu. ”Od iznimne je važnosti da djeca od najranije dobi nauče plivati te steknu određenu sigurnost na vodi i aktivnostima vezanih za vodu. Drago nam je da smo projekt uspjeli financirati na način da bude potpuno besplatno za roditelje i djecu jer imati ovakav bazen u gradu je privilegija i naš je zadatak da djeci omogućimo korištenje tog bazena i da nauče plivati”, rekla je pročelnica.

Cijeli projekt zamišljen je da djeca dolaze 8 puta po dva školska sata, odnosno 16 školskih sati, a detaljnije o programu koji se počeo provoditi rekao je Marko Lončar, voditelj programa, koji je rekao sljedeće: ”Danas je održan prvi termin od 64 prijevozničke ture koje će za nas odraditi naš prijevoznik Polet. Obuhvaćeno je svih 7 škola s područja grada Vinkovaca, a 394 polaznika će slijediti plan i program obuke neplivača za djecu od 6 do 14 godina koji je verificiran od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Zajedno, uz učenje i zabavu, stvaramo dječji osmijeh koji polako, ali sigurno već postaje tradicija na našim bazenima”.

Predstavnik VPK, Zvonimir Pinter, smatra kako je ovaj projekt već postao rutina, ali i da ga svake godine pohađa velik broj djece. ”Od 394 polaznika ovog projekta nadamo se kako će velik broj djece ostati u plivanju kao jednom od najzdravijih sportova gdje je obuhvaćeno cijelo tijelo uz kvalitetno razvijanje, ali i u klubu. Osim obuke neplivača, djecu koja već znaju plivati učimo pravilnom plivanju tako da učimo i korektivno plivanje i leđnu tehniku”, istaknuo je Pinter.