Foto: Roberto Pavić
Album “Dernjava” grupe Pips Chips & Videoclips po prvi put će se naći na vinilu koji izlazi početkom prosinca 2020 godine.
“Dernjava” će biti prvi album Pipsa na vinilu, uz naslovnicu koji se direktno naslanja na originalno izdanje, a ne na primjerice drugo, prošireno. Jednostruka ploča na A strani tako donosi pjesme “Ljubav”, “Svaku noć sam pijan”, “Malena”, “Bolestan” i “Rock’n’roll zvijezda”, dok su na B strani “Poštar lakog sna”, “Mafija”, “Novac” i “Pjevač Beatlesa & Stonesa”. Vinil, u izdanju LAA-a, biti će otisnut u limitiranih 400 komada, a kupiti će se moći u Dirty Old Shopu, Rockmarku i Aquariusu u Zagrebu, Dallas Music Shopu u Rijeci i web narudžbom preko web sitea grupe te na info@laa.hr.
Album “Dernjava” sniman je od svibnja do srpnja 1995. u studijima ZKM i Rockocko, miksan u kolovozu iste godine u ljubljanskom Tivoliju, a snimatelj i producent je bio jedan od naših najnagrađivanijih producenata, Denyken. Singl koji ga je najavio je bila “Mafija”, a pratila su ga veliki hitovi “Ljubav”, “Bolestan” i “Poštar lakog sna”. Začuđujuće, jedna od najvažnijih pjesama u povijesti benda, “Malena”, nikad nije bila singl, jer je sam bend više naginjao prema “Bolestan”.
Svojevrstan uvod u album bila je ZKM-ova “Mafija” za koju je grupa napravila nekoliko pjesama i svirala ih uživo na predstavama. Redatelj Lukas Nola tada je izjavio da je Pipse odabrao za suradnju jer su najviše predstavljali Zagreb tog doba. Koncertne promocije bend je odsvirao u kultnom Lapidariju na Gornjem gradu, još jednom simbolu tadašnjeg Zagreba koji već duže vrijeme ne radi, te u rasprodanom OTV domu. “Dernjava” će svojim vinilom obilježiti točno 25 godina od originalnog izlaska nakon kojeg je opravdano osvojila Porina za alternativno izdanje godine i upisala se među najveće hrvatske rock albume svih vremena.