3 C
Vinkovci
Utorak, 5. prosinca 2023.

U prosincu šest slučajeva pronalazaka i preuzimanja eksplozivnih sredstava

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz Drugog svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih i građevinskih radova, priopćila je danas policija uz poziv na oprez.
Tijekom ovog mjeseca, navode, zabilježili su šest slučajeva u smislu pronalazaka i preuzimanja neeksplodiranih eksplozivnih sredstava.
Dvije su anonimne osobe predale ukupno 165 različitih streljiva, a jedna je osoba u skladu sa zakonskim povlasticama i bez kaznene odgovornosti, dakle anonimno, predala dvije tenkovske metalne mine. Na istovjetan način je jedna osoba anonimno predala jednu ručnu bombu, dok su dvije osobe tijekom drugih radnih poslova pronašli i onda predali policiji eksplozivna sredstva, odnosno predali su jednu automatsku pušku te je u jednom slučaju predano jedno pancirno streljivo.
Iz PU vukovarsko-srijemske još jednom upozoravaju i apeliraju:
Ubojita sredstva ne odlažite i ne ostavljajte na otvorenom prostoru u prirodi! Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi. Još je uvijek u tijeku akcija „Manje oružja – manje tragedija“ kojom vam je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava. Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.
Dragovoljna predaja se odnosi na sve vrste oružja, no naročito na oružje kategorije A – zabranjeno oružje: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje.
Važno je da građani ne donose minsko-eksplozivne naprave u policijsku postaju i da ih ne premještaju, radi svoje sigurnosti i sigurnosti drugih već da o pronalasku obavijeste policiju. Takvim je pristupom zagarantirana anonimnost osobe koja predaje oružje, a što je ipak važnije, sve su potencijalne opasnosti svedene na najmanju moguću mjeru.
Kazne za neovlašteno držanje oružja, pronađe li ga policija, iznimno su velike te u prekršajnom postupku one iznose do 40 tisuća kuna i do  60 dana zatvora, dok je u kaznenom postupku moguće izreći i kaznu zatvora do 3 godine, a u težim oblicima i do 5 godina.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno