18 C
Vinkovci
Subota, 25. lipnja 2022.

U prošloj godini iz Vinkovaca iselilo 1.086 građana, doselilo njih 634

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr
U prvom tjednu ove godine Europska komisija objavila je godišnje izvješće o mobilnosti radne snage unutar EU-a za 2020. godinu, u kojem su utvrđeni trendovi u mobilnosti radnika i članova njihovih obitelji, a koje pokazuje da je mobilnost u EU-nastavila rasti, ali sporijim tempom u usporedbi s prethodnim godinama. U promatranom razdoblju Hrvatsku je napustilo deset tisuća radno sposobnih stanovnika, a zemlja u koju smo najviše odlazili u potrazi za poslom je Njemačka. Treba napomenuti kako su državljani Rumunjske, Poljske, Italije i Portugala najčešća radna snaga koja se selila u druge zemlje Europske unije u potrazi za poslom. Njih je nešto više od šest milijuna, odnosno oni čine 53 posto od ukupnog broja radne snage koja je mijenjala zemlju rada unutar EU-28 zemalja. S druge strane, Danska, Estonija, Mađarska, Irska i Malta jedine su zemlje EU-a koje su imale više državljana koji su im se vratili nego što ih je istovremeno napustilo. Kada govorimo o našoj županiji, poznato je kako su, nakon što je u srpnju 2013. Republika Hrvatska postala članica Europske unije i nakon što su otvorene granice i tržište rada te ukinute radne dozvole, brojni naši sugrađani otišli u bogatije europske zemlje. Prema najnovijim podacima i dalje odlaze, ali ipak rjeđe nego do sada.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska u prošloj je godini zaprimila ukupno 1.779 prijava privremenog odlaska građana izvan RH, a u 2019. zaprimljeno ih je 1.075 više, ukupno 2.854.

Najviše prijava prošle godine je bilo u Upravi Vinkovci 591, a slijede Postaja granične policije Županja 403, Policijska postaja Vukovar imala je 254 prijave, u PGP-u Vrbanja privremeno se odjavila 241 osoba, u PP-u Otok 184, u PGP-u Ilok 56, a najmanje privremeno odjavljenih bilježi PGP Tovarnik, njih 50. No stvaran je broj zasigurno i veći jer se pretpostavlja da se brojni građani koji su otišli “ispitati teren” prethodno nisu javili policiji. Kada govorimo samo o Vinkovcima, iz PU vukovarsko-srijemske dobili smo podatke kako se s područja Policijske postaje Vinkovci u 2020. godini iselilo i 495 osoba na područje Republike Hrvatske, ali isto tako, u 2020. godini doselilo se u Vinkovce s područja Republike Hrvatske 506 osoba.

Zanimljivo je, također, da se u Vinkovce u posljednje četiri godine doselila s područja Republike Hrvatske 1.951 osoba, a iz Vinkovaca odselilo 1.879 osoba.

U prošloj godini u Vinkovce je iz inozemstva doselilo 128 osoba, u posljednje četiri godine ukupno 505 osoba. “PU vukovarsko-srijemska u prošloj je godini donijela i 487 rješenja o odjavi prebivališta po službenoj dužnosti, 250 više nego u 2019. U Službi upravnih poslova, državljanstva i statusnih pitanja stranaca u Vinkovcima donesena su 143 rješenja, u PP Vukovar 258, u Otoku 27. Slijede postaje granične policije Tovarnik s 10, Županja s 24, Ilok sa 7 i Vrbanja s 18”, ističe policijska službenica za odnose s javnošću PU vukovarsko-srijemske Martina Halas. Inače, prema Zakonu o prebivalištu, građani su dužni, kada privremeno odlaze izvan Hrvatske na razdoblje duže od godinu dana u svrhu obrazovanja, obavljanja poslova na određeno vrijeme, dugotrajnog liječenja i drugih razloga, obavijestiti policijsku upravu ili postaju na čijem području imaju prijavljeno prebivalište. Ako to nisu učinili prije odlaska, obavijest mogu dostaviti i preko nadležne diplomatske misije, konzularnog ureda RH u državi na čijem području borave.

Smatra se da osoba boravi izvan RH duže od godinu dana i ako ona povremeno dolazi u Hrvatsku, ali u razdoblju od godinu dana u RH ne boravi ukupno duže od tri mjeseca.

Privremeni odlazak izvan države može se prijaviti najduže na pet godina. Nakon povratka u Hrvatsku građani o tome moraju obavijestiti policijsku upravu ili postaju. U slučaju dužeg ostajanja u inozemstvu prijavu moraju obnavljati svake tri godine i prilagati dokumentaciju o razlozima boravljenja izvan RH. Za građane koji se ne pridržavaju zakonskih odredbi policija pokreće postupak odjave prebivališta po službenoj dužnosti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno