Jedna od najvećih novosti izmijenjenog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji je na snagu stupio 1. kolovoza, jest ta da sudionici u prometu od sada sami mogu provjeriti stanje vozačke dozvole na web stranicama MUP-a. Prema vozačkoj dozvoli može se puno toga saznati o osobi i njezinom vozilu, pa smo iz tog razloga provjerili kakvo je stanje i u našoj županiji.

Kako javljaju iz PU vukovarsko-srijemske, u periodu od 1. siječnja do 5. kolovoza u policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj ukupno je izdano 6043 vozačke dozvole. Prosječni dnevni prosjek predanih zahtjeva za izradu vozačkih dozvola u Vinkovcima je 15 zahtjeva, dok je za cijelu Vukovarsko-srijemsku županiju prosjek 50. U ožujku je broj zahtjeva bio nešto veći nego inače, a rast se bilježi i u lipnju te srpnju, vjerojatno radi godišnjih odmora.

Napominju i kako osoba nije dužna produžiti valjanost vozačke dozvole ako ne želi upravljati motornim vozilom.

Vozačka dozvola se izdaje najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva u redovnom postupku. U ubrzanom postupku izdaje se u roku od 3 radna dana, a u žurnom postupku u roku od 24 sata od podnošenja zahtjeva. Ukoliko vozač ne preuzme vozačku dozvolu u idućih 90 dana od dana isteka rokova propisanih za izradu dozvole, nadležno tijelo će istu poništiti.

Vozačka dozvola za upravljanje vozilima AM,A1,A2,A,B,BE,F i G kategorije izdaje se s rokom od 10 godina, kao i dozvola za upravljanje vozilima instruktoru vožnje i vozaču B kategorije koji upravlja vozilom u profesionalne svrhe. Dozvola za upravljanje vozilima C1,C1E,C,CE,D1,D1E,D,DE i H kategorije izdaje se s rokom važenja od 5 godina.

Važno je spomenuti i kako osobi čije zdravstveno stanje u vrijeme zdravstvenog pregleda nije takvo da bi bilo smetnja za izdavanje vozačke dozvole, ali je neophodan zdravstveni nadzor u kraćem razdoblju, ona se izdaje s rokom važenja predloženim u uvjerenju o zdravstvenom pregledu, koji ne može biti kraći od jedne godine.

Podsjetimo još kako se na temelju serijskog broja vozačke dozvole može provjeriti stanje vozačke dozvole (važeća, nevažeća, ukinuta), broj negativnih prekršajnih bodova i izrečene zaštitne ili sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, a ovaj brz i svima dostupan način ukinut će potrebu dodatnih plaćanja upravnih pristojbi i čekanja.