18 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

U RH nema zaraženih koronavirusom, ali se trenira spremnost

Više od autora

- vl promo-
Željko Komljenović
Željko Komljenović
zeljko.komljenovic@novosti.hr

U Hrvatskoj trenutačno nema zaraženih koronavirusom, koji se sve brže širi svijetom. No mjerodavne službe u čitavoj državi sljedećih će dana uvježbavati simulaciju prihvata zaraženih koronavirusom da bi ga, ako se zaista pojavi, dočekali potpuno spremni.

Muškarac iz Đakova koji se prije deset dana vratio iz Kine – nije zaražen. Zbog sumnje na koronavirus bio je izoliran u osječkoj bolnici. Rezultati testiranja na koronavirus negativni su, ali je nalaz poslan u Berlin na dodatnu provjeru.

U splitskoj bolnici izoliran je mlađi muškarac koji se vratio iz Kine. Ravnatelj prof. dr. Julije Meštrović potvrdio je da ima blaže simptome upale gornjih dišnih putova, da su njegovi uzorci poslani u Zagreb na analizu, ali i da nema znatnijih kliničkih znakova zaraze koronavirusom.

U Zagreb se vratila studentica Anamarija Matošek, koja je kineski grad Wuhan, epicentar zaraze, napustila prije 12 dana. Prije slijetanja zrakoplova s kojim je ona došla, ministar zdravstva provjerio je kako funkcioniraju sve službe u Zračnoj luci “Franjo Tuđman”.

Premijer Andrej Plenković kazao je da se rade planovi na razini Europske unije te da su u tijeku s onim što se zbiva u Kini.

U karantenu u odmaralištu kod Marseillea sletio je zrakoplov s 250 Europljana evakuiranih iz Kine. Među njima je i četvero hrvatskih državljana. U izolaciji će provesti dva tjedna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno