Kontaktirajte nas

Vijesti

U sklopu Lutarskog proljeća s početkom u 18 sati predstava “Ivica i Marica”, ulaz slobodan.

Objavljeno

-

U sklopu Lutarskog proljeća s početkom u 18 sati u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” Vinkovci gostuje Dječje pozorište “Subotica” s predstavom “Ivica i Marica”. Ulaz je slobodan.

Vijesti

Nagrade “Moji Vinkovci” otišle u područje etnologije, zdravstva, sporta, stripa i poduzetništva

Objavljeno

-

Napisao/la

    211 pregleda

Ljubica Gligorević (etnologija), Zdenka Japundžić (zdravstvo), Zdravko Miljak (sport), Krešimir Zimonić (strip) i Cvjećarnica “Mimoza” (poduzetništvo) dobitnici su ovogodišnje 16. po redu dodjele nagrada “Moji Vinkovci” u organizaciji Građanskog društva “Moji Vinkovci” u prostorijama hotela “Villa Lenije”.

“Već 16-tu godinu za redom Građansko društvo “Moji Vinkovci” tradicionalno dodjeljuje ove nagrade vinkovačkim sugrađanima koji su više manje svih ovih godina samozatajni, ali donose veliki doprinos u široj društvenoj zajednici u kojoj živimo”, rekla je tim povodom predsjednica Građanskog društva “Moji Vinkovci” Mirjana Pešec, dodavši kako su nagrade dodijeljene za 5 područja djelovanja, a jedan od kriterija, na osnovu kojeg su dodijeljene, uspješnost je svakog pojedinca i njegovog područja djelovanja. “Bitno je na ovaj način njegovati kulturu življenja te kulturnim sadržajima  poticati razvoj baštine”, dodala je Pešec.

Odabir dobitnika ove prekrasne povelje bio je izrazito težak. U svakoj od 5 kategorija bilo je više kandidata, ali godina je pred nama i vjerujem da će ovo priznanje doći u ruke svima onima koji ga zaslužuju”, zaključila je Pešec.

Građansko društvo “Moji Vinkovci” svoj trag u gradu na Bosutu ostavlja od 2006. godine, kada je osnovano, s ciljem promoviranja kulture, umjetnosti, književnosti, povijesti i svega onoga što čini naše Vinkovce.

Nastavi čitati

Vijesti

Od Mr.Beana do Arsena Dedića: otvorena izložba “Karikatura” Petra Pismetrovića

Objavljeno

-

Napisao/la

    73 pregleda

“Vrhunski karikaturist je i vrhunski intelektualac koji mora poznavati karakter čovjeka, a prije svega, osnovnu i elementarnu stvar, a to je crtež – primarni likovni podražaj. Sve ove elemente mora uklopiti kako bi ih i sam promatrač osjetio”.

Riječi su ovo Kreše Marića, voditelja uvodne riječi današnje održane izložbe “Karikatura” Petra Pismetrovića. Petar Pismestrović iz Austrije karikaturom se profesionalno bavi od 1970. godine. Jedan je od utemeljitelja Hrvatskog društva karikaturista i do sada je izlagao na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama, a postavio je i 25 samostalnih izložbi. Današnja izložba od 50-ak karikatura prikazuje poznata lica diljem svijeta na humorističan način. Od Luke Modrića, Arsena Dedića pa sve do Mr.Beana.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Ivan Bosančić, čiji će postav biti dio galerije Gradskog kazališta “Joza Ivakić” sve do daljnjeg.

“U vremenu kada smo svi opterećeni koronom i cijelom situacijom vezanom uz pandemiju, lijepo je imati razlog za osmijeh. Ove karikature svakako su izvrsna umjetnost koja će ovu večer dodatno učiniti ugodnijom i opuštenijom. Dugo nije bilo ovakve izložbe gdje se čovjek,, od slike do slike, može od srca nasmijati”, rekao je gradonačelnik.

Zaista hvalevrijedna izložba. Ovakve karikature nerijetko govore više od samih riječi. Seciraju društvo, ali i pojedinca”, rekao je tim povodom Marić. Izložba je ovo koja je održana u sklopu “Žene, mediji i (ne)moć”, teme dvodnevnog „Media in Time” novinarskog festivala koji je danas  započeo u Vinkovcima, a na njemu sudjeluju novinari, medijski djelatnici i ostali stručnjaci iz Hrvatske, BiH i Sjeverne Makedonije.

Izložba je plod suradnje “Media in time” i “Fra Ma Fu” festivala u Virovitici. Suradnja je počela ove godine i plan je međusobno gostovanje”, objasnio je predsjednik Ogranka HND-a Vukovarsko-srijemske županije Željko Draženović.

Festival se nastavlja sutra u Vukovaru kada će s početkom u 10 sati biti održana panel rasprava na temu “Seksizam, mobing i seksualno uznemiravanje”.

Nastavi čitati

Vijesti

Žene u novinarstvu izloženije su napadima, češće su meta online zlostavljanja, ali i fizičkog zlostavljanja

Objavljeno

-

Napisao/la

    100 pregleda

Žene u medijima u prosjeku dobiju tri puta više zlostavljačkih komentara na društvenim mrežama nego njihovi muški kolege, čak dvije trećine njih doživjelo je neki oblik online zlostavljanja ili uznemiravanja barem jednom, a šest najtežih napada na novinare u 2020. godini bilo je usmjereno prema ženama. Zašto je položaj žena u novinarstvu lošiji od položaja muškaraca i može li se to iskorijeniti pokušava odgovoriti 2. Media In Time festival.

U organizaciji Udruge za medijsku kulturu, pluralizam i komunikaciju Press+ danas i sutra u Vinkovcima i Vukovaru traje drugi po redu novinarski festival Media In time, utemeljen 2020. godine s ciljem razvoja novinarstva i otvaranja komunikacijskih kanala između sudionika, kreatora i korisnika medijske scene.

Drugo izdanje pod nazivom „Žene, mediji i (ne)moć” posvećen je medijskim djelatnicama – novinarkama, urednicama, snimateljicama i njihovom položaju u novinarskoj profesiji koji je, prema brojnim istraživanjima, u pravilu lošiji od muškaraca. U Vinkovcima je stoga danas održana panel diskusija „Položaj žena zaposlenih u medijima” na kojoj su brojni gosti pokušali pronaći odgovor na brojna neodgovorena pitanja.

„Položaj žena u novinarstvu i medijima jako je problematičan. Sve statistike pokazuju da su žene izloženije napadima i puno su češća meta online zlostavljanja fizičkih nasrtaja. Kukavicama koje napadaju iza tastature je uvijek lakše napasti ženu. To su pokazatelji, to nije moj dojam”, rekla je Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara, dodavši i kako su žene 16 posto manje plaćene u svim poslovima pa tako i u novinarstvu.

Napominje kako bi se više trebalo govoriti i o percepciji žena kroz medije, starosnoj diskriminaciji, diskriminaciji po spolu i o ženama koje se percipira kao one koje su za kulturu i za praćenje lakših tema. „No, kolegice u hrvatskom medijskom prostoru pokazale su da su itekako jake i važne istraživačke novinarke koje otvaraju i najosjetljivije teme i pritom su otvorene prema napadima. Mislim da je to zajednička borba. Moramo biti svjesni ravnopravnosti”, dodala je.

Novinarka Dalmatinskog portala Živana Šušak Živković prošle je godine na svojoj koži osjetila napad. I fizički i verbalni. Naime, za vrijeme Uskrsa i u početcima ovog korona ludila izvještavala je o aktualnim događajima kada su na nju fizički nasrnuli, a napadi i prijetnje kasnije su nastavljeni na društvenim mrežama. Sankcija za odgovorne još uvijek nema.

„To je tada okarakterizirano kao normalno, nitko nije reagirao, policija je prema službenoj dužnosti izašla, ali ostalo je na tome. Iz svog iskustva napadnute žene mislim da su žene češće izrgnute brutalnijim napadima, o tome se ne govori dovoljno i to je stvar protiv koje se trebamo boriti”, kazala nam je Šušak Živković.

Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, rekao je kako je nedopustivo da nakon toliko vremena od napada još nitko nije odgovarao.

„Zabrinjavajuće je to da državno odvjetništvo spava, kazna za napad na novinara je 5 godina i to bi bila dobra poruka svima. Zato je važno da imamo ovakve događaje i o tome pričamo, kako bi ukazali na položaj novinara i novinarki. Uvjeti u kojima radimo vuku se već godinama, no oni su eskalirali u posljednje dvije godine. Mediji su ljudima krivi za sve, a svjedoci smo i podcjenjivačkih izjava s najviših razina vlasti”, istaknuo je Zovko.

Riječi je na panelu bilo i o statističkim podacima. Prema podacima HND-a u prošloj je godini bilo 12 napada, šest na muškarce i šest na žene. Međutim, u šest najtežih napada mete su bile žene. Žene su manje plaćene od muških kolega, a redovito se predstavljaju u kontekstu tema poput zdravlja, ljepote, kuhanja i mode, dok su u temama politike, ekonomije i sudstva podzastupljene.

Govorilo se i o famoznom prošlom vikendu i seriji napada na novinare, pa su gosti istaknuo kako, osim poznatog slučaja napada na novinara Latkovića, fizički i verbalno su napadnute i novinarske s HRT-a, Al Jazeera-e, N1 i Nove TV.

U nadi da će se situacija popraviti, HND i Sindikat su uputili Ministarstvu unutarnjih poslova dopis u kojemu traže da se uspostavit protokol jedne sustavne zaštite svih medijskih djelatnika. U budućnosti će biti još ovakvih prosvjeda i ne žele da se ovakve stvari ponovi, ali i da se ne dogodi nešto puno gore.

„Mi upozoravamo na atmosferu linča u kojoj radimo, a oni koji su zaduženi za to ništa nisu učinili po tom pitanju”, poručio je Zovko.

Festival se nastavlja sutra u Vukovaru kada će s početkom u 10 sati biti održana panel rasprava na temu “Seksizam, mobing i seksualno uznemiravanje”. Spomenimo još kako je u sklopu ovog događaja danas u vinkovačkom kazalištu otvorena izložba karikatura Petra Pismetrovića, dok će sutra u Vukovaru biti predstavljen projekt “Žene novinarke za jače civilno društvo”.

„Nadamo se kako ćemo ovogodišnjim festivalom dati naslutiti odgovore na dio problema s kojima se suočavaju žene zaposlene u medijima i na taj način dasti skroman doprinos boljem položaju kolegica koje svakodnevno na terenu obavljaju isti posao kao i mi, muški novinari, snimatelji, tonci, ali često se njihov doprinos ne cijeni na isti način”, zaključio je organizator Željko Draženović, predsjednik Ogranka HND-a Vukovarsko-srijemske županije.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 4 sata

Nagrade “Moji Vinkovci” otišle u područje etnologije, zdravstva, sporta, stripa i poduzetništva

Ljubica Gligorević (etnologija), Zdenka Japundžić (zdravstvo), Zdravko Miljak (sport), Krešimir Zimonić (strip) i Cvjećarnica “Mimoza” (poduzetništvo) dobitnici su ovogodišnje 16....

Vijestiprije 5 sati

Od Mr.Beana do Arsena Dedića: otvorena izložba “Karikatura” Petra Pismetrovića

“Vrhunski karikaturist je i vrhunski intelektualac koji mora poznavati karakter čovjeka, a prije svega, osnovnu i elementarnu stvar, a to...

Vijestiprije 6 sati

Žene u novinarstvu izloženije su napadima, češće su meta online zlostavljanja, ali i fizičkog zlostavljanja

Žene u medijima u prosjeku dobiju tri puta više zlostavljačkih komentara na društvenim mrežama nego njihovi muški kolege, čak dvije...

Vijestiprije 8 sati

Uz savjete Vinkovčanke Blaženke pokrenite maštu i začinite si Božić

Advent se polako prišuljao i jedno je sigurno – koliko god kasnili s božićnim pripremama, adventski vijenac mora biti spreman...

Slavonijaprije 11 sati

U masovnoj grobnici pokraj Vukovara pronađeni posmrtni ostaci 10 osoba

Jučer smo pisali kako su na području Bobote provedbom terenskih istraživanja pronađeni posmrtni ostaci osoba koje prema preliminarnim nalazima potječu...

Aktualnoprije 11 sati

Pripreme za advent u općini Nuštar

Unatoč kišnom vremenu vrijedni djelatnici Općine Nuštar i poduzeća Monosterium uspjeli su urediti jaslice za predstojeći advent i božićne blagdane....

Aktualnoprije 12 sati

U udruzi Rocco prikupljaju sredstva za rabljeni kontejner

Pas izbačen iz auta pokraj šume, tri štenca u kanalu uz cestu, pregažena im majka, leglo mačića ostavljeno na groblju,...

Aktualnoprije 12 sati

U Hrvatskoj umrlo 75 osoba, 60 ih nije bilo cijepljeno, novih 5460 zaraženo

U Hrvatskoj je umrlo 75 covidom zaraženih osoba, od kojih njih 60 nije bilo cijepljeno ni jednom dozom, a u...

Najčitanije