Nakon nekoliko dana predaha i temperatura koje su bile visoke, ali ipak ne toliko kao u nekim drugima dijelovima Hrvatske, za subotu i nedjelju u Slavoniji je najavljena opasnost od toplinskih valova, ali umjerena, te mogućnost grmljavinskog nevremena.

Već za ponedjeljak za regiju Osijek, odnosno za područje Slavonije, na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda može se vidjeti zelena oznaka što znači da opasnosti od toplinskih valova nema.

Sustav upozoravanja na opasnost od vrućine, koje se provodi u razdoblju od 1. svibnja do 15. rujna, uveden je radi zaštite građana. Na temelju prognoze temperature zraka za tekući dan i sljedeća četiri dana, DHMZ objavljuje upozorenja na opasnost od vrućine na sljedeće četiri razine: nema opasnosti, umjerena opasnost, velika opasnost i vrlo velika opasnost.

Kako pravovremene preventivne mjere mogu znatno smanjiti broj nastradalih ljudi od vrućina, DHMZ na svojim web stranicama donosi “Upozorenje na toplinske valove” kao i preporuke o tome kako se zaštititi te smanjiti ili spriječiti opasnost od nepovoljnog utjecaja visoke temperature zraka.