6 C
Vinkovci
Srijeda, 30. studenoga 2022.

U Slavoniji uskoro počinje gradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U gospodarskoj zoni “Nemetin” kod Osijeka ove godine očekuje se početak gradnje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće (RDC), vrijednog najmanje 80 milijuna kuna, a završetak tijekom iduće godine. RDC projekt je od strateškog značaja za razvoj poljoprivrede i pokretanje gospodarskih aktivnosti u cijeloj Slavoniji.

U Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije održana je Završna konferencija Projekta “Izrada projektne dokumentacije za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće“, projekta čija je ukupna vrijednost 2,1 milijuna kuna, s tim da bespovratna sredstava Europske unije iznose 1,8 milijuna kuna (85 posto ukupne vrijednosti projekta).

Centar će biti projektiran na principu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije postavljanjem sunčanih kolektora na krovnim površinama objekta. U idućih 15-ak dana počet će postupak javne nabave, slijedi odabir najboljeg i najpovoljnijeg izvođača radova, a potom počinje izgradnja. Izvori financiranja su Vlada RH, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Osječko-baranjska županija. Prema projektantskom troškovniku, procijenjena vrijednost investicije je 78,6 milijuna kuna plus PDV, odnosno 98,3 milijuna kuna ukupno.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ Silva Wendling ističe da je izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće planirana u tri faze. U prvoj fazi planirana je izgradnja skladišnih kapaciteta za voće i povrće sa sortirnicom, pakirnicom i laboratorijem za praćenje kontrole kvalitete proizvoda, linija za proizvodnju soka, potrebnih upravnih i pomoćnih prostorija. U drugoj fazi planirana je izgradnja objekta s dodatnim skladišnim prostorom za smještaj voća i povrća, linija, tunela za brzo smrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetom za čuvanje smrznutog voća i povrća, sušare za voće i povrće te aukcijske dvorane. U trećoj fazi planirana je izgradnja objekta u kojem će biti smješten tehnološki inkubator s malim linijama za proizvodnju prerađevina od voća i povrća s prostorijama za pripremu proizvoda za tržište (dizajn, marketing i slično).

Ukupni rashladni kapacitet hladnjače je 2.910 tona raspoređeno u ukupno 23 rashlade komore, a podijeljen je na dva dijela – za ekološku i konvencionalnu proizvodnju. Za ekološke proizvode osigurano je 7 komora s U.L.O režimom hlađenja i to tri komore kapaciteta 150 tona i 4 komore kapaciteta 60 tona, odnosno ukupno 690 tona rashladnog kapaciteta. Za ekološke proizvode bit će postavljena posebna linija za sortiranje i pakiranje, odvojena od konvencionalne proizvodnje.

Planirani kapacitet rashladnih komora za konvencionalnu proizvodnju je 2.220 tona, raspoređeno u 10 komora s U.L.O. atmosferom i 6 komora s dinamičkom atmosferom te 6 komore s normalnom atmosferom ukupnog kapaciteta 329 tona.

Ukupni skladišni kapacitet hladnjače s kontroliranom atmosferom (ULO i dinamička) i normalnom atmosferom iznosi 3.239 tona voća i povrća, a ukupna površina cijelog objekta je 8.182,15 m2.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno