19 C
Vinkovci
Utorak, 6. lipnja 2023.

U snažnom potresu koji je pogodio BiH poginula djevojka

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Vrlo snažan potres pogodio je sinoć u 23,07 sati područje Hercegovine, a osjetio se u većem dijelu BiH i Dalmacije te u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori, navodi se u prvome izvješću Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC).

Epicentar potresa bio je 19 kilometara istočno od Stoca u istočnom dijelu Hercegovine, kod Nevesinja, a dogodio se na dubini od dva kilometra. Tlo se treslo više sekundi, s magnitudom 6,1 stupnjeva Richtera. Potres su osim u Hercegovini osjetili u Dalmaciji te većem dijelu Bosne i Hercegovine.

Ljudi su u strahu izlazili iz kuća. Prva žrtva iznimno snažnog potresa je 28-godišnja djevojka iz Stoca, na čiju se obiteljsku kuću obrušila stijena, izvijestili su iz bolnice u Mostaru. Prema navodima iz Županijske bolnice dr. Safet Mujić, preminula je djevojka E. S. (1994). Ona je u teškom stanju dovezena na odjel hitne medicinske pomoći. Liječnici su je pokušali reanimirati, no nije bilo spasa. Njezini roditelji su lakše ozlijeđeni, naveli su iz bolnice.

Seizmolog Tomislav Fiket komentirao je za HTV posljedice potresa.


“Nakon glavnog potresa koji se dogodio jučer navečer, zabilježeno je više od 25 potresa koji su se mogli osjetiti na epicentralnom području, što je i očekivano kod ovako jakih potresa što naši građani, nažalost, već znaju jer imaju iskustva sa zagrebačkom serijom i petrinjskom serijom. Sad se tamo dogodio i očekuje se niz potresa, nakon ovakvog potresa magnitude 6,1”, rekao je.

Istaknuo je kako se sinoćnji potres svrstava u razorne potrese prema svojoj magnitudi i intenzitetu epicentra. Još uvijek to nije jače razoran potres. Iako ima žrtava, još uvijek je to za posljedice bolja varijanta, nego što može biti, dodao je.

Rekao je da za pogođeno područje postoji iskustvo od stonskog potresa, tamo je serija naknadnih udara trajala godinu dana.

“Očekujemo da će i ovdje ta serija potrajati. Vjerojatno će biti kraća nego što je ova petrinjska serija”, zaključio je Fiket.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno