Drvna industrija Spačva prije predviđenog roka isplatila je svim predstečajnim vjerovnicima sve obveze iz predstečajne nagodbe, a uprava će ovih dana zatražiti da se u sudskom registru provede brisanje upisa rješenja po kojem je Spačva u predstečaju. Tvrtka lišena starih obveza od prošle godine fokusirana je na razvojne projekte od kojih su dva velika u tijeku, a priprema i nove koji su također inovativnog karaktera te bi i njih razvijali u suradnji sa znanstvenom zajednicom.

Prošle godine vinkovačka Spačva je imala prihod preko 230 milijuna kuna, a kada se usporedi sa prihodima iz 2013. godine kada je započela predstečajna nagodba i kada su imali prihode od prodaje svojih proizvoda u iznosu od 105 milijuna kuna je značajan rast. Tada su imali 570 radnika, a danas ih imaju 865. Neto dobit je u odnosu na 2017. godinu dvostruko veća. U 2017. godini imali su neto dobit od 7,5 milijuna kuna, a za prošlu godinu neto dobit iznosila je oko 15 milijuna kuna. “Od 2013. pa do 2018. godine investirali smo preko 100 milijuna kuna, a u ovoj godini planiramo investicije u iznosu većem od 50 milijuna kuna. U tijeku je najveći projekt vrijedan 45 milijuna kuna, a novcem EU sufinancira se razvijanje novog proizvoda inovativnih vrata Spačve od slavonske hrastovine, koja bi kvalitetom i izgledom trebala osvojiti europsko tržište. Ovaj projekt traje četiri godine i teče prema planu, a stručnjaci Spačve na njemu rade u suradnji s desetak znanstvenika zagrebačkog i osječkog šumarskog fakulteta.

Do kraja ove godine završiti ćemo projekt u vrijednosti većoj od 30 milijuna kuna financiran iz vlastitih izvora i kredita, a riječ je o novoj liniji za preradu suhih piljenica (dasaka).”, rekao nam je predsjednik Uprave Spačve Josip Faletar, pojasnivši kako se radi o nečemu što u Hrvatskoj trenutno nitko nema. Naime, riječ je o pogonu kojim će dobiti puno veću efikasnost, odnosno brži odziv prema tržištu te bolje iskorištenje piljenica. “Do sada smo prerađivali daske i elemente u sirovom stanju pa ih sušili i dalje prerađivali, a sada ćemo ići na sušenje piljenica što je puno bolje, jer kada vidimo osušenu dasku dobiti ćemo njenu puno bolju iskoristivost.” rekao je Faletar najvivši još nekoliko novih investicija.

“Ove godine naručili smo novu sušaru za furnir vrijednu 9 milijuna kuna, a plan je do kraja godine i dio starih sušara za daske i piljenice zamijeniti novima koje će biti kapaciteta oko tisuću kubika. Također se planira nabava tri nova viličara, kao i jednog kamiona.”, rekao je Faletar. Ove godine završavaju se i radovi na izgradnji kanalizacije. Upravo su u tijeku završni radovi, odnosno u fazi je ispitivanja i do kraja četvrtog mjeseca biti će puštena u rad. Spačva svoje proizvode izvozi u 30-ak zemalja, a od ukupnih prihoda u 2018 godinu izvozom u te zemlje ostvareno je 73,08 posto prihoda, odnosno iznos od 167,6 mil. kuna. Najznačajnije zemlje izvoza su Italija, Srbija, Francuska, Njemačka, Rumunjska. “Protekla godina je bila vrlo uspješna i zapravo bolja od očekivanja, a za 2019. godinu možemo reći da se po narudžbama i našim kupcima zasad ne vide znakovi krize što odražava istu ili sličnu razinu suradnje kako s našim partnerima u Njemačkoj tako i u Italiji “, kaže Faletar te dodaje kako je i dalje u tijeku borba za sirovinu. “Ono što želim naglasiti je da to Pismo razumijevanja i taj način raspodjele sirovine prije svega protuzakonit, jer zakon o tržišnom natjecanju jasno kaže kako nema dogovora, raspodjele i podijele te sve sam više uvjerenja kada bi se sirovina stavila na tržište da bi je se najviše prerađivalo u Slavoniji, a u tom bi slučaju Spačva zaposlila 200 novih radnika. Po meni riječ je državnom bogatstvu, odnosno bogatstvu svih nas i tko smo mi da na neki način obavljamo raspodjelu. Mišljenja sam da bi možda bilo nabolje sirovinu maksimizirati, odnosno prodati je po najboljoj cijeni koja se može dobiti, a nekim drugim načinom pomoći razvoj drvne industrije. Plaće radnika u Spačvi veće od prosjeka drvne industrije i Vukovarsko-srijemske županije, a ove godine povećane su još za 9 posto. Ovo je najveće povećanje plaća u Spačvi u posljednjih dvadeset godina. Uz plaću radnici svaki mjesec dobiju i 250 kuna nagrade, a kroz nagrade, božićnice i regres isplatiti će im se maksimalni neoporezivi iznos od 7.500,00 kuna.