Kontaktirajte nas

Aktualno

U ovoj godini investirati ćemo 56 milijuna kuna

Objavljeno

-

Drvna industrija Spačva prije predviđenog roka isplatila je svim predstečajnim vjerovnicima sve obveze iz predstečajne nagodbe, a uprava će ovih dana zatražiti da se u sudskom registru provede brisanje upisa rješenja po kojem je Spačva u predstečaju. Tvrtka lišena starih obveza od prošle godine fokusirana je na razvojne projekte od kojih su dva velika u tijeku, a priprema i nove koji su također inovativnog karaktera te bi i njih razvijali u suradnji sa znanstvenom zajednicom.

Prošle godine vinkovačka Spačva je imala prihod preko 230 milijuna kuna, a kada se usporedi sa prihodima iz 2013. godine kada je započela predstečajna nagodba i kada su imali prihode od prodaje svojih proizvoda u iznosu od 105 milijuna kuna je značajan rast. Tada su imali 570 radnika, a danas ih imaju 865. Neto dobit je u odnosu na 2017. godinu dvostruko veća. U 2017. godini imali su neto dobit od 7,5 milijuna kuna, a za prošlu godinu neto dobit iznosila je oko 15 milijuna kuna. “Od 2013. pa do 2018. godine investirali smo preko 100 milijuna kuna, a u ovoj godini planiramo investicije u iznosu većem od 50 milijuna kuna. U tijeku je najveći projekt vrijedan 45 milijuna kuna, a novcem EU sufinancira se razvijanje novog proizvoda inovativnih vrata Spačve od slavonske hrastovine, koja bi kvalitetom i izgledom trebala osvojiti europsko tržište. Ovaj projekt traje četiri godine i teče prema planu, a stručnjaci Spačve na njemu rade u suradnji s desetak znanstvenika zagrebačkog i osječkog šumarskog fakulteta.

Do kraja ove godine završiti ćemo projekt u vrijednosti većoj od 30 milijuna kuna financiran iz vlastitih izvora i kredita, a riječ je o novoj liniji za preradu suhih piljenica (dasaka).”, rekao nam je predsjednik Uprave Spačve Josip Faletar, pojasnivši kako se radi o nečemu što u Hrvatskoj trenutno nitko nema. Naime, riječ je o pogonu kojim će dobiti puno veću efikasnost, odnosno brži odziv prema tržištu te bolje iskorištenje piljenica. “Do sada smo prerađivali daske i elemente u sirovom stanju pa ih sušili i dalje prerađivali, a sada ćemo ići na sušenje piljenica što je puno bolje, jer kada vidimo osušenu dasku dobiti ćemo njenu puno bolju iskoristivost.” rekao je Faletar najvivši još nekoliko novih investicija.

“Ove godine naručili smo novu sušaru za furnir vrijednu 9 milijuna kuna, a plan je do kraja godine i dio starih sušara za daske i piljenice zamijeniti novima koje će biti kapaciteta oko tisuću kubika. Također se planira nabava tri nova viličara, kao i jednog kamiona.”, rekao je Faletar. Ove godine završavaju se i radovi na izgradnji kanalizacije. Upravo su u tijeku završni radovi, odnosno u fazi je ispitivanja i do kraja četvrtog mjeseca biti će puštena u rad. Spačva svoje proizvode izvozi u 30-ak zemalja, a od ukupnih prihoda u 2018 godinu izvozom u te zemlje ostvareno je 73,08 posto prihoda, odnosno iznos od 167,6 mil. kuna. Najznačajnije zemlje izvoza su Italija, Srbija, Francuska, Njemačka, Rumunjska. “Protekla godina je bila vrlo uspješna i zapravo bolja od očekivanja, a za 2019. godinu možemo reći da se po narudžbama i našim kupcima zasad ne vide znakovi krize što odražava istu ili sličnu razinu suradnje kako s našim partnerima u Njemačkoj tako i u Italiji “, kaže Faletar te dodaje kako je i dalje u tijeku borba za sirovinu. “Ono što želim naglasiti je da to Pismo razumijevanja i taj način raspodjele sirovine prije svega protuzakonit, jer zakon o tržišnom natjecanju jasno kaže kako nema dogovora, raspodjele i podijele te sve sam više uvjerenja kada bi se sirovina stavila na tržište da bi je se najviše prerađivalo u Slavoniji, a u tom bi slučaju Spačva zaposlila 200 novih radnika. Po meni riječ je državnom bogatstvu, odnosno bogatstvu svih nas i tko smo mi da na neki način obavljamo raspodjelu. Mišljenja sam da bi možda bilo nabolje sirovinu maksimizirati, odnosno prodati je po najboljoj cijeni koja se može dobiti, a nekim drugim načinom pomoći razvoj drvne industrije. Plaće radnika u Spačvi veće od prosjeka drvne industrije i Vukovarsko-srijemske županije, a ove godine povećane su još za 9 posto. Ovo je najveće povećanje plaća u Spačvi u posljednjih dvadeset godina. Uz plaću radnici svaki mjesec dobiju i 250 kuna nagrade, a kroz nagrade, božićnice i regres isplatiti će im se maksimalni neoporezivi iznos od 7.500,00 kuna.

Aktualno

Policija obavila očevid jutrošnje nesreće na istočnoj obilaznici

Objavljeno

-

Napisao/la

    566 pregleda

Očevidom prometne nesreće utvrđeno je kako je 46-godišnjak iz Novih Jankovaca, upravljajući osobnim automobilom vinkovačkih registracijskih oznaka, vozilom skrenuo ulijevo i kretao se suprotnim prometnim trakom istočne vinkovačke obilaznice u trenutku kada mu je u susret došao teretni automobil našičkih registracijskih oznaka kojim je upravljao 39-godišnjak s područja Općine Koška, prevozeći u tovarnom sanduku rasipni materijal.

Nakon sudara na središnjem dijelu prometne trake kojom se kretao teretni automobil, osobni automobil je odbačen u odbojnu ogradu te ponovno udara bočnim dijelom u teretni automobil, čiji je vozač, pokušavajući izbjeći osobni automobil, naglo skrenuo ulijevo, nakon čega također udara u odbojnu ogradu koju probija te slijeće na kosu zemljanu površinu gdje se okrenuo na lijevu bočnu stranu, uslijed čega se istresao rasipni materijal koji je prevozio.

Vozač osobnog automobila je na mjestu smrtno stradao, a vozaču teretnog automobila su u OŽB Vinkovci konstatirane lakše tjelesne ozljede.

U OŽB Vinkovci će se nad tijelom smrtno stradalog obaviti obdukcija, a vozaču teretnog automobila su izuzeti uzorci krvi i urina radi analize na prisutnost alkohola u organizmu.

O prometnoj nesreći policija će Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima dostaviti posebno izvješće.

Za vrijeme očevida, od 8 do 13 sati, promet je na toj dionici zaobilaznice bio zatvoren te se odvijao zaobilaznim smjerovima.

Nastavi čitati

Aktualno

Hrvatska izgubila protiv fenomenalne Crne Gore

Objavljeno

-

Napisao/la

    87 pregleda
FOTO: Sanjin Strukić

Kauboji su porazom otvorili drugi krug Europskog prvenstva, bolji su bili Crnogorci koji su slavili s rezultatom 32:26.

Hrvatska nije izgledala nimalo dobro u ovom ogledu, a ključnu ulogu su imali vratari. Nebojša Simić imao je briljantan dan u kojemu je zaključao svoja vrata. Simić je upisao četrnaest obrana, dok su hrvatski vratari zajedno skupili njih deset. Rukometaši Crne Gore od samog starta su preuzeli konce igre i njihova pobjeda nije bila upitan niti u jednom trenutku. Franko Vujević bio je nezaustavljiv i za njegove udarce izvana nije bilo rješenja u brani. Kauboji su konstanto lovili zaostatak kojeg na kraju nisu dohvatili te su ostali poraženi sa šest razlike. Jako loša partija Hrvatske koja će se morati vaditi u iduća tri susreta. Sada slijedi sraz protiv prvog favorita prvenstva, Danaca, a ogled je zakazan za subotu u 20:30.

Nakon utakmice protiv Danske, Hrvatska će snage odmjeriti protiv Islanda i Nizozemske, a poraz protiv Danaca značit će oproštaj od Europskog prvenstva.

Nastavi čitati

Aktualno

Kune za eure moći ćemo promijeniti u Fini, bankama te Hrvatskoj pošti

Objavljeno

-

Napisao/la

    157 pregleda

Premijer Andrej Plenković i guverner HNB-a Boris Vujčić obratili su se javnosti na sjednici Vijeća za uvođenje eura kao službene valute na kojoj je predsjednik Vlade rekao kako uvođenje eura ima puno prednosti za građane.

„Nestat će valutni rizik. Euro će donijeti velik poticaj međunarodnoj razmjeni dobara i usluga”, izjavio je Plenković te dodao kako depoziti u eurima čine 76% ukupnih oročenih i štednih depozita u bankama te da 50,3 posto ukupnih plasmana banaka čine plasmani u eurima.

„Namjera je da se u početku cijene izražavaju dvojno, u kunama i eurima. Cijelu 2023. će, nakon uvođenja eura, biti istaknute i u kunama. Dakle prvo ćemo plaćati u kunama i vidjeti i cijene u eurima, a potom ćemo plaćati u eurima, ali ćemo imati i cijene u kunama”, naveo je premijer te napomenuo kako je najvažnija zaštita potrošača.

Guverner naglašava kako je u zakonu najvažnije načelo prema kojem postojeći ugovori u kojem se navodi pozivanje na kunu vrijede i dalje.

„Što se tiče depozita i kredita građani se ne trebaju brinuti, preračunavanje u euro će se obaviti automatski na dan uvođenja eura po fiksnom tečaju konverzije i bez troška. Ugovori o svim kreditima i depozitima će nastaviti vrijediti”, istaknuo je Vujčić.

Čelni čovjek HNB-a navodi kako potrošač ne može biti u lošijem položaju nego što je bio prije te ako i bude razlike u drugoj decimali, onda ide na trošak banci.

„Kod zamjene gotovog novca, u ovom trenutku je oko 36 milijardi kuna u opticaju, bilo bi dobro da se tijekom ove godine što više tog novca položi u banke kako bi se logistički olakšala sama konverzija. Oni koji to ne uspiju učiniti, imat će šansu i nakon toga, godinu dana u Fini, bankama i Hrvatskoj pošti, a nakon toga novčanice zauvijek u HNB-u, a kovanice naredne tri godine”, poručio je Boris Vujčić.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 10 sati

Nocebo efekt – neželjena reakcija nakon cijepljenja protiv koronavirusa

Prema novoj studiji koja je obuhvatila preko 45.000 pacijenata, većina neželjenih reakcija koje su ljudi iskusili nakon cijepljenja protiv covida-19...

Aktualnoprije 11 sati

Policija obavila očevid jutrošnje nesreće na istočnoj obilaznici

Očevidom prometne nesreće utvrđeno je kako je 46-godišnjak iz Novih Jankovaca, upravljajući osobnim automobilom vinkovačkih registracijskih oznaka, vozilom skrenuo ulijevo...

Aktualnoprije 12 sati

Hrvatska izgubila protiv fenomenalne Crne Gore

Kauboji su porazom otvorili drugi krug Europskog prvenstva, bolji su bili Crnogorci koji su slavili s rezultatom 32:26. Hrvatska nije...

Vijestiprije 13 sati

Uskoro stiže jeftinija verzija lijeka protiv covida: Umjesto 700 koštat će 20 dolara

UN-ova agencija za patente sklopila je sporazume s gotovo 30 farmaceutskih tvrtki o proizvodnji generičkih verzija lijeka molnupiravir protiv covida-19 kompanije Merck, za...

Aktualnoprije 14 sati

Kune za eure moći ćemo promijeniti u Fini, bankama te Hrvatskoj pošti

Premijer Andrej Plenković i guverner HNB-a Boris Vujčić obratili su se javnosti na sjednici Vijeća za uvođenje eura kao službene...

Aktualnoprije 15 sati

Beroš: Zbog niske procijepljenosti u Hrvatskoj zasad nema ukidanja mjera

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je danas da Hrvatska, zbog niske procijepljenosti stanovništva, zasad ne može razmatrati ukidanje niza epidemioloških...

koronavirusprije 15 sati

U Hrvatskoj ukupno 17.489 novozaraženih koronavirusom, potvrđenih BAT-om i PCR-om

U Hrvatskoj je danas s 11.343 pozitivnih slučajeva na PCR testiranju i 6146 na brzom antigenskom testiranju (BAT) drugi dan...

Aktualnoprije 16 sati

Nebeskoplavi otputovali u Medulin na drugu fazu priprema

Cibalia je danas krenula put Medulina gdje će odraditi drugi dio priprema koji će trajati do 29. siječnja. Ukupno dvadeset...

Najčitanije