30 C
Vinkovci
Srijeda, 25. svibnja 2022.

U Splitu otvorena izložba Vinkovčanina Dejana Durakovića „Križni put”

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr
U organizaciji Prokulture – Opservatorij kulturnih politika iz Splita i Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, 2. travnja u Kući jezika i kulture Peristil u Splitu otvorena je izložba akademskog kipara Dejana Durakovića “Križni put”.

Uz autora na otvorenju izložbe govorili su predsjednica udruge Prokultura Nansi Ivanišević i predsjednik OMH u Vinkovcima doc.dr.sc. Dražen Švagelj.

“Moj povod za stvaranje dijela o Križnom putu bila je vjera, jer ne možete ostvariti vjeru ako niste vjernik, a svaka postaja govori za sebe. Sliku Isusove muke želio sam stvoriti na svoj poseban način, a ono što me privlači je svjetlost kao simbolika vjere”, istaknuo je Dejan Duraković.

„Izložba umjetničkih djela Dejana Durakovića posvećena je Križnom putu koji prema naratologiji sakralne teme Via Crucis obuhvaća proširenu verziju od 14 postaja”, napisala je u popratnom tekstu kataloga izložbe dr.sc. Lana Skender istaknuvši, između ostaloga, kako je većina postaja napravljena u slikarskoj tehnici pastela, a kompozicijski formama dominira lik Krista, koji je uvijek ili u središtu i u prvom planu, a ponekad i jedni protagonist u slici. „Ono što možemo zaključi na temelju radova prikazanih na ovoj izložbi, ali i onih drugih koje je Dejan stvarao tijekom života, uvijek je prisutan intermedijalni utjecaj crtačkih i kiparskih kvaliteta kao i težnja da se simbolikom odmakne od deskriptivnosti i patetike teme, bez obzira radilo se o sakralnim ili svjetovnim temama”, zaključuje Lana Skender.

U okviru otvorenja izložbe Dražen Švagelj održao je predavanje „Kulturno-povijesne znamenitosti Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije”, a u prigodnom glazbeno-teološkom programu u Korizmi sudjelovali su prof.dr.sc. Josip Mužić, predstojnik katedre Filozofije na KBF-u, upravitelj crkve sv. Filipa, Vinko Maroević, tenor i Lidija Matijević, glasovir.

Akademski kipar Dejan Duraković, rođen je 25. svibnja 1959. godine u Vinkovcima. Bliski su mu simbolizam, minimalizam te konceptualna umjetnost. Kao likovni pedagog radi od 1989. godine, a od 2008. godine radi kao docent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Umjetnički je voditelj sedam likovnih kolonija, voditelj likovnog odjela OMH u Vinkovcima, scenograf „Vinkovačkih jeseni“, član Organizacijskog odbora Smotre kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno