U dubrovačkoj staroj gradskoj jezgri  Zadruga “Vrhunsko vukovarsko”otvorila je svoj prodajno-prezentacijski prostor u kojem će na jednom mjestu, kroz proizvode, ali i samo uređenje prostora, promovirati Vukovar i sve ono što Vukovar nudi.  

Na inicijativu Grada Dubrovnika s kojim Grad Vukovar već  godinama njeguje prijateljske veze preko tamošnje zaklade „Blaga djela“  Vukovaru je ustupljen poslovni prostor od pedesetak četvornih metara u Ulici Marojice Kaboge, neposredno uz Stradun,  u samom srcu Dubrovnika. Na taj su način proizvodi proizvođača iz Vukovara,  okupljenih u zadrugu “Vrhunsko vukovarsko”,  dobili svoje  mjesto na policama posebne trgovine u Dubrovniku, a taj je Vukovaru prijateljski grad prvi u Hrvatskoj u kojem su kupcima na jednom mjestu ponuđeni vrhunski domaći proizvodi našega kraja.

Za radove unutarnjeg uređenja i opremanja poslovnog prostora Društvo prijatelja dubrovačke starine zadruzi „Vrhunsko vukovarsko“ doniralo je 234.000 kuna.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković naglasio je kako su Dubrovnik i Vukovar stari gradovi prijatelji koji su u ratu dijelili sličnu sudbinu, ali i potpuno različit poslijeratni razvoj te da je zato sretniji što dva grada i na ovaj način surađuju.

Zadovoljstvo ovom suradnjom nije krio niti gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. “Jako sam sretan i zahvaljujem Gradu Dubrovniku na ovoj suradnji. Dubrovnik je naš prvi grad – prijatelj u neovisnoj Hrvatskoj, a naša suradnja u  različitim područjima traje već niz godina. Ovime spajamo plavu i zelenu Hrvatsku. Nevjerojatna je to prilika za gospodarstvenike s područja Vukovara i njegove okolice da se na mjestu bogatog turizma, na prelijepoj i frekventnoj dubrovačkoj lokaciji, objedinjuje, prezentira i nudi ono najbolje iz Vukovara.”, rekao je Penava zahvaljujući što od ideje o otvaranju trgovine slavonskih proizvoda do same realizacije nije proteklo puno vremena.

U bogatoj ponudi trgovine nalazi se cijeli niz domaćih, vukovarskih proizvoda – med i razni proizvodi od meda, medenjaci i praline, pekmezi i džemovi, šalše, suhomesnati proizvodi, razni sirevi, aronija, vina, rakije i likeri, suncokretova ulja, brašno… A u paletu vrhunskih proizvoda uključeni su i vukovarski  suveniri.

Zadruga “Vrhunsko vukovarsko” utemeljena je u rujnu 2018. godine, a okuplja 26 zadrugara proizvođača iz Vukovara i okolice. Zadruga autohtonim i za grad Vukovar prepoznatljivim proizvodima pridonosi uspješnijoj promociji grada te plasira proizvode oznakom kvalitete “Vrhunsko vukovarsko” na lokalno, ali i tržište cijele Hrvatske.