10 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

U Šumariji Otok predstavljen projekt ROSEWOOD vrijedan 1,5 milijuna eura

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Šumariji Otok danas je predstavljen projekt ROSEWOOD – European Network of Regions On Sustainable WOOD mobilisation / Europska mreža regija za održivo korištenje drvne sirovine. Projekt vrijedan 1,5 milijun eura 100 % je financiran iz Okvirnog programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020, a okupio je 15 partnera i 10 zemalja Europske unije: Austrije, Hrvatske, Finske, Francuske, Njemačke, Italije, Rumunjske, Slovenije, Španjolske i Švicarske.

Hrvatski partneri na projektu ROSEWOOD su Centar kompetencija za istraživanje i razvoj iz Vinkovaca i Hrvatski šumarski institut Jastrebarsko, a svi partneri, moglo se čuti u Otoku, radit će na osnivanju četiri regionalna središta za održivo korištenje drvne sirovine u sjevernoj, srednjoj, istočnoj i južnoj Europi. Kroz njih će inicirati dijalog i suradnju unutar sektora šumarstva i drvne industrije te političkih i gospodarskih dionika lanca vrijednosti od stabla u šumi do finalnog proizvoda.

Centar za istočnu Europu za održivo korištenje drvne sirovine je Centar kompetencija za istraživanje i razvoj iz Vinkovaca. “Centru kompetencija za istraživanje i razvoj kao županijskoj instituciji, Vukovarsko-srijemskoj županiji i našem Drvnom klasteru izuzetno je važno da se sva naša sirovina koristi na održiv i pametan način. Regulativa i strategija i Europske komisije i Republike Hrvatske kažu da se lokalna sirovina treba koristiti na pametan i održiv način u kontekstu kružne ekonomije, a tome ćemo upravo pokušati doprinijeti i kroz ovaj projekt gdje imamo cijeli lanac vrijednosti od trupca do finalnog proizvoda. Znači, ono što želimo je da ovo naše područje ne bude poznato samo po izvrsnosti u bogatstvu spačvanskog bazena i sirovini, nego da budemo prepoznati i po izvrsnosti u znanosti, u tehnologijama i u visokoj dodanoj vrijednosti naših proizvoda”, istaknuo je Ivan Ambroš, direktor Centra kompetencija za istraživanje i razvoj.Strateški cilj razvoja Vukovarsko-srijemske županije je razvoj poljoprivrede i šumarstva, a u dijelu šumarstva, kazao je zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro, kroz projekt ROSEWOOD snage treba usmjeriti na veće uključivanje znanosti te potenciranje borbe za ostanak sirovine na našem području i što veću finalizaciju proizvodnje koja znači otvaranje novih radnih mjesta.

Velika očekivanja od projekta imaju i Damir Dekanić, voditelj HŠ Uprave šuma Podružnica Vinkovci kao i Josip Faletar predsjednik Uprave Spačve, najvećeg drvoprerađivača na području Vukovarsko-srijemske županije i predsjednik Drvnog klastera Slavonski hrast. Temelj cijele priče, istaknuto je, načelo je potrajnog  gospodarenja koje je 70 tisuća hektara šuma u ovom dijelu Hrvatske održalo u stanju u kojem jesu, a u ovom trenutku to su sigurno najočuvanije šume u Europi. 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno