21 C
Vinkovci
Petak, 12. travnja 2024.

U Šumarskom muzeju u Bošnjacima otvorena izložba “Šumari…” Zvonimira Tanockog

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Šumarskom muzeju u Bošnjacima u povodu Svjetskog dana šuma, 21. ožujka, otvorena je izložba fotografija Zvonimira Tanockog pod nazivom “Šumari…”.

Izložbu su otvorili Krasnodar Sabljić, voditelj Uprave šuma Podružnica Vinkovci i Andrija Juzbašić, načelnik općine Bošnjaci.

Kako u tekstu za katalog izložbe ističe Darko Posarić, izložba Zvonimira Tanockog objedinjuje šumu i ljude koji njome gospodare i u njoj svakodnevno rade, koji je dobro poznaju, poštuju i vole. Autor je, ističe Posarić, izložbu napravio kao dokument vremena. 


“Fotografije su nastale većinom u dovršnim sjekovima, kada završava jedan ciklus života drevne šume i nastavlja se novi u njezinome potomstvu. Osim šumara u pozadini je vidljiva šuma, strojevi, način rada, izgled stabala, dimenzije sortimenata i brojni detalji koji će promatračima budućih vremena reći puno toga o šumarima našega vremena. Na ovim fotografijama obol je i potpis šumara današnjice”, navodi Posarić. 

Foto: Zvonimir Tanocki

Za Zvonimira Tanockog Posarić kaže kako je riječ o fotografu koji se tijekom cijele duge i plodonosne karijere u velikoj mjeri bavio upravo šumom i njezinim živim svijetom.

“Jasno je da to nadilazi profesionalnu zainteresiranost i da se iz njegovih radova lako može iščitati veliko poštovanje i iskrena ljubav prema šumi i divljači. Svojim je radovima značajno doprinio popularizaciji šumarske znanosti i struke, ne samo kroz izložbe, nego još više kroz izdavaštvo. Dugogodišnja dobra suradnja s Hrvatskim šumama rezultirala je brojnim uspješnim zajedničkim projektima i vrlo vrijednoj fotodokumentaciji kroz dugi period. Ova je izložba još jedan dio toga mozaika koji se, na zadovoljstvo svih, i dalje gradi.”, ističe Darko Posarić. 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno