29 C
Vinkovci
Četvrtak, 20. lipnja 2024.

U Supetru otvorena izložba 23. Likovne radionice Dječjeg doma Sv. Ana Vinkovci

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Pored župne crkve sv. Petra u Supetru na otoku Braču sinoć je otvorena izložba radova nastalih na tradicionalnoj Likovnoj radionici Dječjeg doma Sv. Ana Vinkovci održanoj po 23. put. U programu otvorenja sudjelovala su djeca iz Dječjeg doma Sv. Ana Vinkovci i učenici Osnovne škole „Supetar“, a predstavljeni su radovi i umjetnika i djece. Svečanosti u Supetru nazočio je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, koji je i otvorio izložbu.

“Proveo sam ovdje dva doista prekrasna dana družeći se s djecom, umjetnicima i djelatnicima Dječjeg doma Sv. Ana. Dječji dom ustanova je čiji rad pratimo i podržavamo njihove aktivnosti. Sve su njihove aktivnosti hvale vrijedne pa tako i ovo tradicionalno ljetno događanje u Supetru usmjereno na poticanje djece na kreativno izražavanje. Drago mi što sam imao priliku sastati se i s gradonačelnicom Supetra, gospođom Ivanom Marković i razgovarati o značaju ovog odmarališta svih ovih godina i za grad Supetar i za grad Vinkovce. To je jedno divno prijateljstvo, složili smo se, koje će se nastaviti i u budućnosti, a pokušat ćemo razviti suradnju između naša dva grada i na drugim poljima”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

Na ovogodišnjoj 23. Likovnoj radionici Dječjeg doma Sv. Ana Vinkovci, za čiju su se organizaciju pobrinuli djelatnici Doma zajedno s ravnateljicom Zrinkom Mikić, sudjelovalo je devet akademski obrazovanih umjetnika iz Vinkovaca, Osijeka, Darde i Zagreba te jedna studentica s Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. To su Željko Ašperger, Željko Begović, Ana Čolaković, Žanna Erdelji, Vjekoslav Filipović, Želimir Fišić, Goran Kujundžić, Hrvoje Marko Peruzović, Tena Pilić, Marko Šošić i Lidija Terzić. Voditelj likovne kolonije i radionice je doc. art. Marko Šošić, a kao i dosadašnjih godina, sva nastala djela ostaju u trajnom fundusu Doma.

“Djeca su oduvijek na ovakvim likovnim susretima mogla pratiti nastanak likovnih dijela, a sada i sama sudjeluju u unaprijed osmišljenim likovnim radionicama. Svi umjetnici su i likovni pedagozi pa svoja znanja i umijeća primjenjuju kako bi potaknuli djecu na kreativno izražavanje. Tako je ove godine ostvareno pet različitih likovnih radionica u tradicionalnim likovnim tehnikama, ali i nekim suvremenim umjetničkim izrazima”, istaknula je ravnateljica Zrinka Mikić.

Kako se moglo čuti od voditelja Marka Šošića, kipari Ana Čolaković i Vjekoslav Filipović vodili su land-art radionicu slaganja kamenoga mozaika u plićaku na plaži s naglaskom na lokalnim materijalima, gdje se djeca kroz igru stvaralački izražavaju i uče odgovornom ponašanju prema prirodi i okolišu. Umjetnici Lidija Terzić i Željko Ašperger vodili su radionicu grataža gdje se unaprijed pripremljeni obojeni papir se struže oštrim predmetom, pri čemu nastaju zanimljivi oblici i kolorističke kombinacije. Akademski slikar-grafičar Želimir Fišić s djecom je provodio radionicu izrade plakata u tehnici kolaža i otpadnoga papira, a nastali plakat poslužio je i kao službeni plakat za izložbu. Akademska slikarica Žanna Erdelji vodila je radionicu izrade dream catchera. Ova rukotvorina, prema indijanskoj tradiciji, „hvata“ loše snove i donosi one dobre. Studentica modnog dizajna Tena Pilić vodila je radionicu „Moderni etno“ koristeći stare reciklirane materijale te zajedno s djecom kreirajući odjevne predmete. Radionici se priključio i dr. art. Goran Kujundžić koji je unio elemente ornamenta koji su aplicirani na uratke, a nastale kreacije djeca su nosila na modnoj reviji na otvorenju izložbe.


Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno