14 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

U susret 57. mikanovačkoj priredbi “Mladost i ljepota Slavonije”: Uspjeh i vrijednosti baštinskog trajanja

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Kulturno umjetničko društvo „Šokadija“ iz Starih Mikanovaca, osnovano 1967. godine, jedno je od vodećih na području Vukovarsko-srijemske županije i visokoga rejtinga u njegovanju i prezentaciji tradicijske kulturne baštine u Hrvatskoj.

Značajno je po svojem dugogodišnjem kontinuiranom radu i njegovanju izvornosti svih tradicijskih očitovanja svojega mjesta, brojnim generacijama članova, suradnika, promicatelja i podupiratelja koji su ga stvarali i predstavljali, bogatstvu i prezentaciji tradicijskoga ruha, pjesme, plesa, tamburaške svirke, ali i na tradicijskim glazbalima, te redovito stručno visoko ocijenjenim nastupima diljem zemlje i inozemstva. Posebice su znakoviti po organizaciji, već u šestom desetljeću trajanja – prestižne regionalne pokladne priredbe „Mladost i ljepota Slavonije“.

Održavati Priredbu i „Reviju djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama“ kontinuirano više od pola stoljeća na kojima je početnih godina bilo i po 40 do 50 sudionika, kasnije do 30, govori kako je u ovom razdoblju u Starim Mikanovcima preko tisuću i četiri stotine sudionika iz svih krajeva Slavonije i Srijema – scenski predstavilo i govorilo o nebrojenim inačicama svagdanjih, radnih narodnih nošnji, adventskih i korizmenih do onih svečanih i najsvečanijih odijevanih u povodu najvećih blagdana Uskrsa i Božića, za velike svece, svadbe, crkvene godove i druge značajne događaje iz tradicijskoga života. Time su predstavljeni različiti ženski i muški dobni likovi, životne prigode i situacije te brojni i raznoliki pridruženi uporabni i ukrasni predmeti.

Govorilo se pripadajućim dijalektom i akcentuacijom svojega mjesta, arhaičnim hrvatskim staro štokavskim ikavskim i ekavskim govorom slavonskog dijalekta, a nerijetko se i zapjevalo, zasviralo i zaplesalo. Djevojke, snaše i momci uvijek su bili najbolji predstavnici svojih sredina, predstavljajući MLADOST I LJEPOTU, na način kako je to bilo u prošlosti življenja tradicijske kulture, a sada je uspješno rekonstruirajući. Uvijek su istinski držali do tradicijskoga ruha i s ponosom i ljubavlju ga nosili i predstavljali.

Kako je mikanovačka „Revija“ natjecateljska u poticajnom smislu za sudionike – samo su pojedinosti i detalji odlučivali u proglašenju najuspješnijih, čemu je doprinosila i natjecateljeva ukupnost predstavljanja i osobnost nastupa pred publikom i Stručnim prosudbenim sudom. Istodobno, na samoj Priredbi svi su iznova educirani u razmjeni znanja o slavonsko-srijemskoj tradicijskoj prošlosti, viđenom i doživljenom: publika, sami sudionici i njihovi pratitelji međusobno te etnolozi.


Na mikanovačkim „Mladostima“ u proteklih 56 godina predstavljeni su brojni drugi baštinici tradicijske kulture, predstavnici različitih drugih krajeva i hrvatskih nošnji, svirači tradicijskih glazbala, rukotvorci i obrtnici, folkloraši, tamburaši i solisti, pučki glumci i igrokazi, različiti scenski prikazi i običaji, ali i nematerijalne vještine i umijeća zaštićeni na nacionalnoj i UNESCO-voj razini.

I nakon ove 57. mikanovačke priredbe „Mladost i ljepota Slavonije“ zasigurno će se otići iznova ispunjeni baštinskom ljepotom i tradicijskim vrijednostima, svatko na svoj način oplemenjen i educiran i s novom radoznalošću, radošću i iščekivanjem sljedeće mikanovačke „Mladosti i ljepote Slavonije“.

mr. sc. Ljubica Gligorević, etnologinja / muz. savjetnica

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno