33 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

U svečanom mimohodu više od 30 skupina

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Ljubav naših građana prema Vinkovačkim jesenima je neupitna. Bilo da su sudionici ili tek promatrači, svoju tradiciju i običaje čuvaju na najljepše moguće načine. Jedan od njih je svakako i svečani mimohod koji na jednom mjestu donosi svu ljepotu, raskoš i bogatstvo našeg izvornog folklora.

Sutra, 20. rujna, čeka nas najspektakularniji i najreprezentativniji dio ovogodišnjih jubilarnih Vinkovačkih jeseni kada će njegovatelji folklora cijeloj Hrvatskoj pokazati slavonsko srce i zajedništvo. Svečani mimohod sudionika 55. Vinkovačkih jeseni, kao i revija konjskih zaprega, ove godine dolaze u jednom drugačijem izdanju, sa sudionicima isključivo s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Kako stoji u elaboratu kojega je Grad Vinkovci bio obvezan dostaviti Ministarstvu zdravstva i u kojemu su definirane detaljne epidemiološke mjere, mimohod, uz anketu i evidenciju sudionika te izbjegavanje kontakta između skupina, kreće od križanja ulica Ljudevita Gaja, Kralja Zvonimira i Vladimira Kovačića, a završava u Ulici H.D. Genschera. Socijalna distanca sudionika bit će sukladna mjerama i preporukama Hrvatskog zavoda za javnog zdravstvo, a isto se odnosi i na gledatelje koji će biti razdvojeni po punktovima duž cijelog puta kretanja mimohoda. Na vidljivom mjestu bit će postavljene obavijesti o obvezi pridržavanja svih općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti. Preporuka svim gledateljima i sudionicima mimohoda je da nose zaštitne maske, a zaustavljanja sudionika i kontakta s publikom nema. Preporuka izvođačima je da prije izlaska iz kuće izmjere svoju temperaturu te otkažu dolazak u slučaju povišene temperature ili bilo kojih drugih znakova bolesti.


Ove godine nema Dječjeg mimohoda, nema zajedničkih velikih kola, neće biti kontakata između KUD-ova, a ni KUD-ovi se neće moći miješati između sebe. Svako kulturno-umjetničko društvo imat će osiguran prijevoz do početne točke mimohoda te nazad do svoga mjesta polaska kako bi se u što je većoj mogućoj mjeri izbjegli kontakti. U mimohodu će ove godine biti samo KUD-ovi iz Vukovarsko srijemske županije, a stižu nam društva iz Vinkovaca, Rokovaca-Andrijaševaca, Bogdanovaca, Čakovaca, Bošnjaka, Cerića, Đeletovaca, Šiškovaca, Županje, Ilače, Lipovca, Iloka, Komletinaca, Ivankova, Antina, Novih Jankovaca, Nijemaca, Starih Mikanovaca, Privlake, Cerne, Vukovara, Jarmine, Strošinaca, Prkovaca, Tordinaca, Otoka, Nuštra, Retkovaca, Petrovaca, Donjeg Novog Sela i Tovarnika. Između svake skupine na velikom videozidu smještenom na središnjoj pozornici u kratkom filmu bit će prikazan nastup društava iz svih dijelova Hrvatske koji ove godine nisu mogli doći na Vinkovačke jeseni, a koje je snimateljska ekipa posjetila na svom osmodnevnom putovanju od 28. kolovoza do 4. rujna. Snimanje Vinkovačke jeseni u vašem gradu odrađeno je u 18 gradova diljem Lijepe Naše, a najbogatije od svoje kulture, tradicije i običaja pokazala su ukupno 24 kulturno-umjetničko društva čije ćemo nastupe imati priliku vidjeti u nedjelju.

Topot konja odjekivat će i ovoga rujna našim ulicama kada će na kraju svečanog mimohoda biti održana revija konjskih zaprega. Oživljavanje običaja, unatoč epidemiološkoj situaciji, neće zakinuti ljubitelje običaja i tradicije koji s nestrpljenjem čekaju nedjelju, pa će nakon mimohoda sudionika ispred pozornice proći i 25 prigodno ukrašenih zaprega i 30 jahača na konjima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno