U sklopu 54. Vinkovačkih jeseni u tijeku je već tradicionalni Auto Show Vinkovci. Metalni ljubimci i ove su godine zauzeli svoje mjesto na već dobro nam poznatoj lokaciji – u Dugoj ulici i na Trgu dr. Franje Tuđmana, a svoju ponudu predstavljaju auto kuće, motoristi, oldtimeri i auto škole.

Auto Show ove je godine okupio šest izlagača, a to su: AutoWill, Autodom Vidaković, Automobili Škojo, Oldtimer klub Stari sjaj Vinkovci, Pannonian Praetorians offroad klub Vinkovci i CPR Custom garage Vinkovci. Osim izložbenog dijela, posjetitelji će moći isprobati simulator prevrtanja vozila i pogledati što znači sigurna montaža dječjih sjedalica koje je organizirao HAK Vinkovci, dok je PU Vukovarsko – srijemska u suradnji priredila drugu besplatnu registraciju bicikala.

Akciji su se odazvali brojni građani koji su iskoristili lijep dan i učinili nešto korisno za sebe i za svog ljubimca na dva kotača. Do sada je registrirano čak 42 bicikla, puno više bicikala nego što je očekivano, poručili su iz PU vukovarsko-srijemske.

Na događaju su prisutni i policijski službenici koji na svom štandu nude razne promo materijale o sigurnosti u prometu. Važno je biti upoznat sa svim pravilima i situacijama s kojima se svakodnevno susrećemo u prometu, ali i situacijama otuđivanja bicikala kojih, nažalost, ima jako puno. Međutim, policijski službenici potvrdili su nam kako svaki bicikl koji je registriran bude pronađen jako brzo nakon krađe. Tako je do sada bilo u Vinkovcima, a nadaju se kako će se ovaj pozitivan trend pronalaska registriranih bicikala nastaviti i dalje.

“Policijska uprava vukovarsko-srijemska provodi ovu preventivnu aktivnost s ciljem zaštite imovine građana. Naime, prijavljen nam je veliki broj otuđenih bicikala, te nismo mogli utvrditi identifikacijske oznake. Kako bismo, u nekoj mjeri, spriječili počinitelje od njihove namjere odlučili smo se na evidentiranje bicikala srebrnim naljepnicama koje su lako uočljive i u godinu dana nam se prepolovio broj otuđenih bicikala. U drugoj godini provođenja ove akciji došli smo do 70 posto manjeg broja od početnog”, komentira Boris Klinec policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu PU vukovarsko-srijemske, te dodaje da im građani stalno prilaze, a u mogućnosti su svaki dan pristupiti registraciji u Policijsku postaju na adresi Bana Jelačića 7 u Vinkovcima.

Uklanjanje srebrne naljepnice s bicikla je jako otežano zbog kvalitete iste, i lako se može utvrditi tko je vlasnik bicikla. Ove godine, kako kažu iz PU vukovarsko-srijemske, nisu imali slučaj krađe evidentiranog bicikla. Skuplje bicikle, dodaju, građani čuvaju opreznije, jedino su problem provale u skladišta zgrada vinkovačkog područja. Bicikle koji nisu registrirani je teže naći jer ih lopovi prebojaju, rastave te prodaju dijelove, no vrlo često se i njima uđe u trag.

“S obzirom na blizinu drugih županija ulažemo napore da sa susjednim Policijskim upravama razmjenjujemo podatke o počiniteljima krađa, najviše s Brodsko-posavskom i Osječko-baranjskom. Granična policija također vrši nadzor osoba koje koriste bicikle za prijelaz državne granice tako da smo i na taj način spriječili manipulaciju s ukradenim biciklima.

Svake godine se registrira između 600 i 800 bicikala. Svatko može online registrirati svoj bicikl, preko računa i podataka koje dobije uz bicikl. Potrebne su dvije fotografije, broj šasije i vaši identifikacijski podaci.