U svrhu kvalitetnijeg praćenja i gospodarenja te racionalnog razvoja vodoopskrbe na svom distribucijskom području, Vinkovački vodovod i kanalizacija pristupio je provođenju projekta smanjenja gubitaka u vodoopskrbnom sustavu grada Vinkovaca. Gubici vode u javnim vodoopskrbnim sustavima Republike Hrvatske inače predstavljaju velik problem, a i građani Vinkovaca svjedoci su svakodnevnih kvarova na mreži. Kvarovi su učestaliji u ljetnim mjesecima i posljedica su dotrajalosti cjevovoda, ali i loše kvalitete materijala. Stoga iz VVK apeliraju na sve građane da imaju strpljenja i razumijevanja ako se kvar dogodi. “Po dojavi naši će djelatnici izaći na teren i u najbržem mogućem roku i u skladu s mogućnostima riješiti problem. Građani također moraju biti svjesni da se ne mogu svi kvarovi riješiti u isto vrijeme budući da djelatnici VVK ne mogu fizički stići odraditi sve odjednom, a isto tako i da se problemi razvrstavaju prema težini odnosno da se prvo rješavaju hitne intervencije, a potom svi ostali kvarovi”, kaže Ivan Rimac, direktor VVK.

Zbog velikog broja puknuća i kvarova na mreži, kojih VVK godišnje bilježi između 1.600 i 1.800, bilježe se veliki gubici u sustavu koji bi se trebali smanjiti po završetku spomenutog projekta čija bi prva faza trebala završiti do kraja ove godine. Projekt je vrijedan oko 24 milijuna kuna, a financiraju ga Hrvatske vode s 80 i Grad Vinkovci s 20 posto. Uz smanjenje gubitaka, glavni cilj ovog projekta je mogućnost povećanja tlaka u mreži, te kontrola protoka, tlaka i gubitaka u formiranim zonama.

Radovi obuhvaćaju implementaciju sustava regulacije tlaka, aktivnu kontrolu gubitaka i regulaciju protoka, sanaciju 400 lokacija curenja odnosno izgradnju 14 mjernih i mjerno-regulacijskih okana i uspostavu telemetrijskog nadzora, ugradnju rubnih zasuna na 33 pozicije u gradu, sanaciju otvorenih curenja i rekonstrukciju 9,3 km cjevovoda na području Kanovaca čime će biti riješeno i pitanje oborinskih voda u tom dijelu grada u kojemu to predstavlja veliki problem te nabavu instrumenata za ispitivanje. U okviru projekta sanirane su i tri vodospreme na Distribucijskom centru Kanovci. Vodospreme su premazane premazima koji povećavaju higijenske uvjete u samim spremnicima vode i ne podržavaju razvoj plijesni i gljivica, a ujedno smanjuju gubitke vode iz vodospreme i štite građevinsku strukturu samog objekta. Radilo se s materijalima koji su od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dobili certifikat da mogu biti u dodiru s namirnicama za ljudsku potrošnju čime su se poboljšali uvjeti za samu pitku vodu odnosno za kvalitetu vode u vinkovačkim vodospremama.

U nešto više od godinu dana provođenja projekta, izgrađeno je 9 mjerno regulacijskih okana i izvedena je sanacija cjevovoda na 95 mjesta curenja, ugrađeni su rubni zasuni na tri pozicije u gradu, a rekonstruirano je i 2.350 m cjevovoda na području Kanovaca. Ukupna vrijednost dosad izvršenih radova je 5,7 milijuna kuna. Istodobno, nabavljena je i oprema u vrijednosti 470.000 kuna.

Trenutno su aktualni radovi u Ulici Dragutina Žanića-Karle i Genscherovoj ulici u kojima je zbog radova otežano i prometovanje. “S obzirom na to da je Genscherova vrlo prometna odnosno jedna od glavnih ulica u gradu, u sljedeća dva mjeseca u ovom dijelu grada očekuju se veće gužve te molimo građane za razumijevanje budući da će po završetku radova ovaj dio grada imati uređenu vodovodnu, ali i mrežu odvodnje jer se istodobno odvijaju i radovi na projektu “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna”, a ulica će dobiti i novi asfalt”, objašnjava Rimac. Radovi na izgradnji vodovodne i mreže odvodnje odvijaju se unatoč pandemiji koronavirusa, uz poštivanje svih epidemioloških mjera od strane izvođača radova, a sve kako bi građani Vinkovaca imali osiguranu kontinuiranu, sigurnu i kvalitetnu javnu vodoopskrbu i odvodnju te kako bi se zaštitio okoliš, prvenstveno voda kao najvažniji prirodni resurs.