U novu diskografsku sezonu ulazimo s drugim studijskim ostvarenjem world music tria kojeg čine Dražen Franolić, Kamenko Ćulap i Marko Jovanović. Album Faza nastavak je suradnje ove trojice vrsnih glazbenika koja je započela 2016. godine albumom Put.

Datum izlaska najavljen je za 22. veljače, a prvi promotivni koncert održat će se u srijedu 13. veljače u zagrebačkom klubu Sax.

Dražen Franolić, Kamenko Ćulap i Marko Jovanović započeli su svoju glazbenu suradnju 2016. godine nakon jednog slučajnog susreta iz kojeg se osim brojnih nastupa uživo izrodio i studijski album imena “Put”. Nepune tri godine nakon toga trio snima devet novih pjesama koje zaokružuju drugi album “Faza”, čiji prigodni naziv upućuje na glazbeni izričaj u kojem se ovi vrsni glazbenici trenutno najbolje osjećaju.

Radi se o autorskim skladbama odsviranim na instrumentima kao što su arapska lutnja poznata i kao oud, čija se meditativnost i hipnotičnost iz ruku Dražena Franolića uz toplinu i sjetu usne harmonike Marka Jovanovića prožimaju s ritmom tradicionalnih udaraljki – tara, mazara i udua – Kamenka Ćulapa. Kompozicije su skladane u arapskim ljestvicama – makamama – u kojima se s glazbenim motivima toga područja stapaju ritmovi Balkana, indijske rage i elementi zapadnjačkog jazza i bluesa i time spontano i nenametljivo stvaraju nove glazbene oblike. Većina naziva skladbi koje se nalaze na albumu zapravo su skraćenice originalnih makama i upućuju na ime ljestvice u kojoj je kompozicija izvedena. Kao primjer izdvaja se Nah, skraćenica za Nahawand-Kabir makamu.

Album je snimljen na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Objavljuje ga Geenger Records uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Producirao ga je Dražen Franolić. Omot albuma i ovoga puta djelo je Edvarda Ćulapa, brata Kamenka Ćulapa, čiji se miran i skladan vizualni izričaj sjajno nadovezuje na snimljenu glazbu. Draženu Franoliću lutnje izrađuje Alojzije Seder, a Marko Jovanović svira na Hohnerovim usnim harmonikama.