Od ukupno 513 mališana upisanih u vrtiće Dječjeg vrtića Vinkovci, danas su tete dočekale njih 121. U vrtiću Stribor 29, Vladimir Nazor 18, u Budućnosti i Pčelici po 20, u vrtiću Lenije 7, u vrtiću Naša radost 9 i u jaslicama 18 djece.

“Možemo reći da nam se danas u vrtiće vratila petina djece od ukupnog broja upisanih. Mi smo bili spremni i za veći broj, no ovako tek neće biti problema u organizaciji posla. A sve je organizirano po naputcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dakle, roditelji su morali potpisati izjavu kojom jamče da nema oboljelih u obitelji djeteta, u svim vrtićima djeca su podijeljena po najviše 9 u skupini i tete provode sve što je propisano, od boravka u prostorijama, na dvorištu, zajedničkog objeda i slično”, ističe ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci Suzana Zidar.

Dodaje i da su djecu u vrtiće doveli uglavnom oni roditelji koji nemaju drugu opciju, odnosno oni koji moraju na posao, a nemaju kome ostaviti djecu na čuvanje.

“Za sada je tako, neki su se roditelji snašli neki pak nisu, no vjerujem da će u lipnju većina ponovno dovesti djecu u vrtiće”, kaže Suzana Zidar. Napominje također da gradske vrtiće roditelji, prema odluci gradonačelnika, nisu morali plaćati u ovom periodu dok su djeca bila kod kuće, dok odluku za naredno razdoblje gradski čelnici tek trebaju definirati. U privatnim vrtićima situacija je slična, pa se tako recimo u katoličke vrtiće Eden i Srce Marijino danas vratilo ukupno 28 mališana, od njih ukupno 230. U Medenjak 17 od 85, u Bajku 30 od 89, u Trnoružicu 24 od 95, u Kosjenku 40 od 80, a u Cvjetnjak 10 od 50.

U vrtiću Medenjak, kažu, strogo se pridržavaju svih propisanih mjera, pogotovo onih oko ulaska i izlaska djece, pa im je jedna teta zadužena samo za dočekivanje i ispraćanje mališana i njihovih roditelja.

Naime, prema naputcima, roditelji/skrbnici dovode i odvode djecu u predmetne ustanove na način da, ako je ikako moguće, ne ulaze u ustanovu osim u krajnjoj nuždi, već dolaze do ulaza pri čemu zadržavaju distancu od najmanje 2 metra u odnosno na druge roditelje/skrbnike i djecu. Dijete odgajatelj preuzima ili prepušta roditelju/skrbniku ispred ulaza u ustanovu, primjereno dobi djeteta. Za vrijeme primopredaje, drugu djecu čuvaju druge odrasle osobe koje su na radnom mjestu, a djecu se ne ostavlja bez nadzora ni u jednom trenutku. Strogih se mjera pridržavaju i kada je u pitanju ishrana, ali i igra na otvorenom. Podsjetimo, prema naputcima HZJZ-a, rad ustanove neophodno je organizirati na način da se osigura u što većoj mjeri socijalno distanciranje, odnosno fizički razmak, kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora. Fizički razmak od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru posebno provode djelatnici u odnosu na druge djelatnike, te se navedeni fizički razmak preporuča održavati kada je god moguće između djelatnika i djece, s iznimkom njege djeteta koja se provodi u što kraćem vremenu.

Preporuka je i da odgojne ustanove oforme skupine djece s manjim brojem uvijek iste djece, po mogućnosti do 9 djece u grupi i jedan odgajatelj, što ukupno daje po mogućnosti 10 osoba nakon formiranja skupine djece. Za jednu grupu djece trebao bi brinuti jedan odgajatelj, odnosno dva u slučaju produženog boravka u školi odnosno u popodnevnoj smjeni u dječjem vrtiću, bez preklapanja.

Treba i izbjegavati fizički kontakt djece iz jedne odgojno-obrazovne skupine s drugom djecom, roditeljima/starateljima druge djece i drugim djelatnicima ustanove, a svaka odgojno-obrazovna skupina treba boraviti u jednoj odgovarajućoj prostoriji. Odgajatelj s djecom provodi što je više moguće vremena na otvorenom, krevetići za dnevni odmor djece, stolovi za jelo i školske klupe razmiču se tako da djeca leže odnosno sjede na udaljenosti od 2 metra i to svako dijete uvijek na istom mjestu.