Iz Opće županijske bolnice Vinkovci javljaju kako je popunjeno 70% bolničkih kapaciteta. Odgađaju se svi zahvati unaprijed dogovoreni, a koji nisu hitni.

Ostaju ambulantni pregledi, a ako bude bilo kakvih promjena, pacijenti će biti telefonski prethodno obaviješteni. Prednost imaju onkološki i hitni bolesnici, potvrdila nam je  glasnogovornica bolnice Sonja Marinković.

“Kao i u cijeloj Hrvatskoj i kod nas je situacija napeta. Trenutno na COVID odjelu imamo 21 pacijenta, to su osobe sa srednje teškom kliničkom slikom. Pozitivna su i dva liječnika te šest medicinskih sestara, neki su u samoizolaciji, pa bolnica radi pod punim opterećenjem”, istaknula je Marinković.

Cilj novog režima je maksimalna zaštita od proboja virusa, a u praksi to izgleda kao i do sada – jedino se odgađaju zahvati koji nisu hitni. Pacijenti dolaze na portu, prolaze trijažu, odlaze na odjele gdje se pregledi odvijaju normalno. Ako dođe do nekih promjena, pacijenti će biti obaviješteni telefonom. Glasnogovornica napominje i kako e-uputnice u našoj bolnici funkcioniraju besprijekorno.

Podsjetimo, u Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 53 nova slučaja zaraze koronavirusom, dok je ukupno u Hrvatskoj 1413 novooboljelih. Zbog aktualnog stanja u državi oglasio se i ministar zdravstva Vili Beroš koji je naredio potpunu mobilizaciju zdravstva.

“Aktualno stanje s korona virusom tjera nas sve u zdravstvenom sustavu na izvanredni angažman, od liječnika primarne zdravstvene zaštite, hitne pomoći, zavoda za javno zdravstvo do svih bolnica koje skrbe za sve oboljele. Naredio sam kao ministar zdravstva potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Upravo je ovo vrijeme da pokažemo istinsku predanost našem pozivu”, objavio je ministar.