Prva beba u obitelji Ivana i Ivane Gradečak, malena Marta, koja je svijet ugledala prije 15-ak dana carskim rezom u rodilištu Opće županijske bolnice Vinkovci, prvo je novorođenče koje je nakon porođaja umjesto na majčinim zaspalo na golim prsima svoga tate. Ovim je iskorakom vinkovačka bolnica stala uz bok rodilištima koja primjenjuju najsuvremenije svjetske smjernice u poslijeporodnoj skrbi za novorođenčad.

“U našoj ustanovi smo počeli prakticirati kontakt “kože na kožu“ s ocem, a prvi put kontakt je izveden 8. studenoga”, otkriva glavna sestra Odjela za pedijatriju Martina Rajić.

Kontakt „kože na kožu“ odmah nakon poroda, pojašnjava, predstavlja najbolje oblike njege donesenog, zdravog novorođenčeta.

“U slučajevima carskog reza majka je uglavnom pod općom anestezijom, no čak i kada je majka budna jer se zahvat odradio epiduralnom anestezijom, izravni kontakt između majke i djeteta može biti ograničen zbog praktičnih i medicinskih razloga”, pojašnjava Martina Rajić.

Tada se golo novorođenče položi na očeva prsa tako da im se koža dodiruje.

“Očevi tako jačaju povezanost s djetetom, pružaju mu osjećaj sigurnosti, ali i podižu svoje samopouzdanje”, ističe sestra M. Rajić.