Kontaktirajte nas

Kultura

U vinkovačku knjižnicu stiže novi Bibliobus

Objavljeno

-

Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci odobren je projekt naziva „Kultura u pokretu“ vrijedan gotovo 4 milijuna kuna, a ugovor su u Zagrebu potpisale ravnateljica Vedrana Lugić i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Naime, krajem 2020. godine Ministarstvo kulture i medija je raspisalo Otvoreni privremeni poziv na dostavu projektnih prijedloga „Čitanjem do uključivog društva“ financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda – Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali” s 85% i sredstvima državnog proračuna s 15%. Projektni prijedlog pripremili su u Razvojnoj agenciji VIA kojoj su 27. kolovoza 2021. godine, odlukom Ministarstva kulture i medija, dodijeljena sredstva u visini od 3.990.725 kuna, s očekivanim trajanjem projekta od 24 mjeseca. Knjižnica je prijavitelj i nositelj projekta, uz partnerstvo Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije.

„Projektne aktivnosti usmjerene su na korisnike naše Bibliobusne službe, mlađe od 25 i starije od 54 godine života te pripadnike nacionalnih manjina i osobe s invaliditetom. U naredne dvije godine očekuje nas niz zanimljivih radionica, gostovanja i promotivnih kampanja, ali i nabavka novog modernog vozila što će omogućiti bržu i lakšu dostupnost knjižne građe na području cijele županije. Staro vozilo je već dotrajalo, često je u kvaru te su troškovi održavanja veliki. Novo vozilo nam je nužno kako bi nastavili s radom Bibliobusne službe“, objašnjava ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Lugić.

Služba koju je prepoznatljivom učinio žuti autobus s knjigama, djeluje već 15 godina, a simpatični Bibliobus obilazi 71 stajalište s 1.300 korisnika u 19 općina i jednom gradu. Provedbom projektnih aktivnosti žele se postići dva cilja, objašnjava Marina Karačić iz VIA-e, zadužena za pripremu projekta. Prvi je potaknuti čitalačku pismenost u ruralnim dijelovima kroz povećanje dostupnosti materijala i unapređenje pokretne knjižnice, a drugi je promovirati čitalačku pismenost i podizanje razine svijesti o važnosti kulture čitanja provedbom kampanje na razini Vukovarsko-srijemske županije.

Gradonačelnik Ivan Bosančić pohvalio je suradnju Knjižnice i VIA-e, naglasivši kako je ovo još jedan njihov hvalevrijedan projekt koji donosi višestruku korist. „Osim za popularizaciju kulture čitanja, sredstva će iskoristiti i za nabavku novog Bibliobus vozila zahvaljujući kojem će knjige i nadalje dolaziti i u najudaljenije dijelove naše županije i to je ono što je najvažnije u ovoj priči. Dovršetkom izgradnje nove zgrade i nabavkom novog vozila, vinkovačka knjižnica bit će jedna od najopremljenijih na ovim prostorima, s uvjetima kakve njezini djelatnici i korisnici i zaslužuju“, istaknuo je gradonačelnik.

Inače, radovi na izgradnji nove zgrade knjižnice započeli su u veljači prošle godine i od tada teku neometano, prema predviđenom planu i dinamici. Do kraja ove godine planirano je ustakljenje prednje i stražnje fasade, postavljanje kompletnih instalacija i glazure te žbukanje. Planirani završetak predviđen je za veljaču 2023. godine nakon čega slijedi nabava opreme i opremanje.

Aktualno

Čak 60 000 ljudi u 2020. posjetilo knjižnicu i njenih 150 događanja

Objavljeno

-

Napisao/la

    185 pregleda

Čak 7000 korisnika je samo 2020. godine ostvarilo svoje potrebe u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. Umijeće mogućega, čini se s obzirom na to da vinkovački, posljednjih trideset godina, neprimjeren prostor ne zadovoljava niti je ikada zadovoljavao minimalne standarde propisane zakonom za rad jedne takve ustanove koja nosi i prefiks Matične županijske knjižnice. U prijevodu, ona je krovna institucija takve vrste u službi stvarnih potreba svih žitelja Vukovarsko-srijemske županije.

„Najbolji pokazatelj je podatak da se trenutačno nalazimo u Mjesecu hrvatske knjige koji je prepun događanja, ali nažalost sva naša događanja se odvijaju u Gradskom muzeju Vinkovci jer na žalost, mi nemamo prostor u kojem ih možemo održati,” kaže ravnateljica Vedrana Lugić.

Niti je građa u slobodnom pristupu, niti je osiguran povrat izvan radnog vremena, sužen je prostor za sve one koji žele nazočiti događanjima i sadržajima koje knjižnica kreira od najmlađih do najstarijih dobnih skupina, pojašnjava navodeći kako je oko 150 događanja u knjižnici, tijekom prošle godine, posjetilo čak 60 000 konzumenata različitih sadržaja kulturne ustanove. Dobrim su dijelom već zahvaćeni unutarnji radovi u što se uvjerio i župan Damir Dekanić koji je svojim obilaskom na poziv gradonačelnika dao potporu daljnjim radovima .

„Ovo je jedan pravi multifunkcionalni prostor za kojeg je trebalo imati hrabrosti upustiti se u njega s obzirom na zahtjevnost projekta. Vinkovci i županija zaslužuju ovakav jedan prostor koji će, prema mojim saznanjima, biti zatvoren izvana kroz mjesec i pol dana,” najavio je župan. Iako ima sumnjičavih, kada prostor bude na usluzi svim građanima, vjerujemo da će ono što je dobro znati i pohvaliti”, dodao je.

Vjeruje da će zadovoljiti zahtjeve svih žitelja županije jer radovi napreduju zadanom dinamikom. Vrlo brzo bit će i opremljena, a uz znanje, svoje će prostore ustupiti svim čimbenicima društveno-kulturnog života.

„Prilika je ovo i zahvaliti se Ministarstvu kulture na pomoći u izgradnji knjižnice. Do sada je u knjižnicu uloženo cca. 18 milijuna kuna od čega nam je s 14 milijuna kuna pomoglo ministarstvo, a otvorena su podrška i u narednom razdoblju tako da ćemo u najvećoj mjeri s Vladom RH i premjerom koji svesrdno pomaže u izgradnji naše knjižnice, izgraditi ju do kraja,” najavio je domaćin obilaska, vinkovački gradonačelnik Bosančić.

Točno po propisima Republike Hrvatske niče, u rokovima, nova knjižnica na temeljima one ratom razrušene u središtu grada čija je lokacija do jučer bila ruglo u obliku ogromne rupe. Poprima obrise modernog i reprezentativnog hrama kulture i pisane riječi dostojnog uloge čuvara identiteta jednog grada i nacije.

Knjižnice se stoga i rade, ne za danas, nego idućih najmanje stotinu godina, a ova vinkovačka zasigurno će to i biti, poruka je današnjeg obilaska.

Nastavi čitati

Aktualno

U tijeku kušanje prikupljenih uzoraka za 3. po redu Festival šunke, vina, rakije i kulena

Objavljeno

-

Napisao/la

    363 pregleda

Treći Festival šunke, vina, rakije i kulena i ove jeseni donosi veliko gastronomsko bogatstvo našega kraja, a ocjene žirija pokazat će tko je u spravljanju ovih delicija bio najspretniji.

U tijeku je kušanje prikupljenjih uzoraka, a prema broju pristiglih, ove godine je odaziv veći nego ikada. U 50 kulena, 22 šunke, 47 rakija i 140 uzoraka vina 45 vinarija od Požege, Iloka do Baranje, mogu uživati kušači koji će u petak, 29. listopada, proglasiti one najbolje na ovogodišnjem festivalu.

Ocjenjivanju rakija, redom šljivovica, prionula su tri mlađa nepca s doktoratom. Kažu, od mila ih zovu rakijaši. Pojašnjavaju, ne ocjenjuju najbolju, nego one s manjkavostima, zapravo. Dobra rakija zahtjeva visoku razinu higijene buradi, obavezno odvajanje peteljki i koštica, a prvijenac i patoka se ne kupe, samo zlatna sredina, preporučuje struka. Arome kušača neutraliziraju kockice sira i kruha, a kod domaće šunke i jabuka.

Dobar miris mesa prvi je znak da bi ocjene mogle ići uzlazno ili suprotno. Dodajmo tome vanjski izgled, presjek, konzistencija i okus, kojim se naravno bavi ocjenjivački sud.

Kada je riječ o vinu, najbolju neutralizaciju donosi čaša mlijeka i komad kruha. Boja i prozirnost ovise o starosti, vrsti grožđa od kojeg je proizvedeno, razini alkohola i šećera te drugim detaljima. Prilikom samog kušanja, bitno je fokusirati se na sam ukus i strukturu vina, a pored svega, važno je da kušač uživa u samom procesu degustacije.

Svi sugrađani imat će priliku degustirati proizvode u subotu 30. listopada u pješačkoj zoni od 10 do 12 sati, a moći će i kupiti neke od tradicijskih proizvoda.

Nastavi čitati

Aktualno

Konzul Mađarske Béla Gárdos otvorio današnju Filatelističku izložbu

Objavljeno

-

Napisao/la

    344 pregleda

Povodom državnog praznika Republike Mađarske, Dana revolucije 1956. godine, Mađarsko kulturno-umjetničko društvo Vinkovci održalo je Filatelističku izložbu koja je danas imala svoje svečano otvorenje.

“Ovakve izložbe zapravo su najbolja promocija filatelije jer sam pojam filatelisti je apstraktan i teško ga je objasniti publici. Ocjene zapažanja u knjizi utisaka sam su pokazatelj mišljenja posjetitelja ove izložbe te kao takve, poticaj za daljnji rad filatelističkog društva”, rekao je  Josip Matić, predsjednik Hrvatskog filatelističkog društva Vinkovci.

Filatelističke izložbe jedini su pokazatelj zbirki i svega onoga na čemu djeluje društvo filatelista. Filatelija kao hobi raširena je u svijetu. Karakteristična je po tome, navodi Matić, što proširuje opću kulturu, osjećaj za estetiku, urednost i pedantnost. “Veliki nedostatak filatelije kao hobija mladi su ljudi, zbog čega se i ugasilo filatelističko društvo u Vukovaru te zbog toga želimo postići zainteresiranost mladih, nekoga tko će preuzeti cijeli ovaj naš trud i posao”, nadodao je Matić

Filatelističko društvo Vinkovci utemeljeno je 4. travnja 1937. godine te je do 1940. djelovalo pri Zagrebačkom filatelističkom društvu. U Vukovarsko-srijemskoj županiji trenutno djeluju 4 filatelistička društva, ono u Baranji, Iloku, Vinkovcima i Županji, koje je ujedno i numizmatičarsko društvo. Osim markica, skupljaju i novčanice.

“Današnja izložba i njezin postav slobodan je izbor. Kada smo koncipirali izložbu, predložio sam da težišno budu izložene mađarske marke, jer se radi o mađarskim nacionalnim manjinama s kojima izrazito dobro surađujemo“, naglasio je predsjednik filatelističkog društva. Prikazana su, također, redovna izdanja Mađarske pošte iz područja turizma, etnologije i slikarstva. Postavljene su 24 vitrine kojima je uvjetovana veličina samog prostora.

Izložba je za posjetitelje otvorena do 31. listopada, svakim radnim danom od 17 do 20 sati.

“Zadovoljni smo sa svime što je do sad ostvarilo naše društvo. Imamo veliki broj zahvalnica i nagrada, a jedna od njih je i truba Hrvatske pošte. Najveća izložba ove vrste, koja je održana na ovom području, zasigurno je “Slavonija fila” 2003. godine koja je postala izložba međunarodnog karaktera”, objasnio je Matić te nadodao kako svojim osobnim uspjehom smatra tiskanje marke koja je posvećena gradu Vinkovcima.

 

Glazbeni repertoar na Mađarskom jeziku izvele su članice Hrvatskog filatelističkog društva, a izložbu je otvorio konzul Generalnog konzulata Mađarske Béla Gárdos te se zahvalio svim posjetiteljima, organizatorima izložbe te Hrvatskom filatelističkom društvu na pozivu.

Nastavi čitati

Najčitanije