16 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

U Vinkovcima do 11 sati na izbore izašlo 23,37% birača

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Izborna srijeda u Vinkovcima protječe uglavnom mirno, bez prijavljenih nepravilnosti, a prema riječima predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva Grada Vinkovaca Zlatka Dovhanja do 11:00 sati nije bilo nikakvih primjedbi.

Neobično mirno i tiho u sredini tjedna uz oblačno i kišno vrijeme zateklo je sve građane koji su se od jutra uputili na svoja biračka mjesta ostvariti biračko pravo i izabrati saborske zastupnike za 11. saziv Hrvatskog sabora.

„Ukupno u Vinkovcima je 27.462 birača. Uglavnom, što se tiče izlatnosti, za sada i nije tako loše, sveukupno do 10:45 biračko pravo ostvarilo je 6.419 birača. Najmanji odaziv bio je u Mirkovcima nešto manje od 14%, a najveći na biračkom mjestu u Lenijama gdje je do 10:45 glasalo dvostruko više 28,8%”, izvijestio je tijekom javljanja uživo u program Radio Vinkovaca predsjednik GIP-a.

Svoje biračko pravo iskoristio je te u društvu supruge Ivane građansku dužnost obavio i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je poželio da izborni dan prođe u redu, da sve bude u duhu demokracije i da što više ljudi izađe na izbore te iskoriste svoje biračko pravo. Rekao nam je i kakvu Hrvatsku vidi za četiri godine.

Vidim snažnu Hrvatsku u društvu svih onih najrazvijenijih zemalja sa standardom istih tih građana na način da Hrvatska bude perjanica čitavog ovog prostora”, poručio je gradonačelnik sa svog biračkog mjesta u Vinkovcima.

Što kažu građani Vinkovaca o današnjim parlamentarnim izborima kada u Hrvatski sabor biramo 151 zastupnika iz dvanaest izbornih jedinica koji će odlučivati o sudbini Hrvatske i hrvatskog naroda u sljedeće četiri godine.

Teško je reći hoće li biti promjena, moja je dužnost kao građanina RH i hrvatskog dragovoljca da izađem na izbore. Što bi narod rekao, možda nam bude bolje. Prva promjena koju želim je da sve institucije, osobito pravosuđe krenu djelovati, raditi i osuđivati one kojima se dokažu nečasne radnje”, oštar i jasan bio je Zdravko Meseljević.


Dinka Kos očekuje kako će nam biti bolje, optimist je i vjeruje da će biti tako prvenstveno zbog mladih ljudi.

Voljela bih da mladi dobiju posao da se više radi, a manje priča. Želim Hrvatsku bolju nego što je sada”, dodala je.

Sličnog je mišljenja i Angelina Čičak koja očekuje kako će kompletna situacija biti bolja, počevši od zakona pa nadalje.

U Vinkovcima su 33 redovna biračka mjesta, uz dva posebna. Jedno je u Domu za starije i nemoćne samo za štićenike, a drugo je za osobe koje će se danas zateći u Vinkovcima, ali su iz drugih izbornih jedinica odnosno hrvatski državljani iz inozemstva. Za birače kojima je istekla osobna iskaznica, a žele glasovati, mogu to učiniti tako da u Matičnom uredu izvade plavu potvrdu te se s njom upute na svoje biračko mjesto.

Svi oni koji nisu ostvarili svoje biračko pravo to mogu učiniti još do 19 sati kada se zatvaraju sva birališta u Republici Hrvatskoj, poziva i predsjednik GIP-a Zlatko Dovhanj.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno