U okviru vinkovačkog programa 15. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 3. do 30. listopada 2019., večeras je dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima gostovao Ogranak Matice hrvatske u Čitluku. Dva ogranka, u ime kojih su se obratili predsjednici, vinkovačkoga Dražen Švagelj i čitlučkoga Andrija Stojić, već godinama njeguju intenzivno prijateljstvo, a nerijetko i surađuju na pojedinim projektima. Primjer te suradnje su i dvije, od tri knjige, koje su večeras predstavljene Vinkovčanima. Naime, kao sunakladnici, OMH u Čitluku i OMH u Vinkovcima izdali su zbirku novela Anite Martinac “Život nema naslova” i roman Elizabete Medić “Tvorci vremena”.

Anita Martinac iza sebe ima nekoliko zbirki poezije i tri povijesna romana “Medaljon”, “Posljednji” i “Od Franje do Franje”, sva tri također u nakladi OMH U Čitluku i OMH u Vinkovcima, a u zbirci novela “Život bez naslova” ponovno oživljava prošlost te tematizira i suvremene probleme poput odseljavanja mladih. Elizabeta Medić u svom romanu “Tvorci vremena” govori o ljudskim snovima i zanosima kao krilima koja čovjeka nose na životnom putu i pomažu mu da se digne nakon posrtanja i nađe nakon gubljenja.

Treća večeras predstavljena knjiga povijesni je roman Mate Grbavca “Zemlja Hercegova”. Radnja je smještena u 15. stoljeće, a govori o vojvodama Humske zemlje Sandalju Hraniću, hercegu Stjepanu, o kraljici Katarini, kraljevima Bosanskog kraljevstva Stjepanu Tomašu Kotromaniću, Stjepanu Tomaševiću, osmanlijskim osvajanjima i padu Bosne. Nakladnik je OMH u Čitluku.