-4 C
Vinkovci
Četvrtak, 9. veljače 2023.

U Vinkovcima i okolici zasad ostale 74 osobe iz ratom razorene Ukrajine

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U bijegu od strašnih ratnih razaranja koja su zahvatila njihovu zemlju, brojni Ukrajinci svoje su utočište pronašli i u Hrvatskoj. Više od 10 tisuća osoba, uglavnom majki s djecom, došlo je na sigurno i pronašlo smještaj kod ljudi velikog srca diljem Lijepe naše, pa tako i na području Vukovarsko-srijemske županije.

Na području djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, priča nam ravnatelj Branko Tomić, od početka ukrajinske krize pristiglo je ukupno 179 osoba, odnosno 66 obitelji. Na današnji dan ostalo je njih još 74, dakle 105 osoba napustilo je naše područje. Ukupno 60 se vratilo u sigurnije dijelove Ukrajine, 18 ih je otišlo u neku od europskih zemalja, a 27 je ostalo unutar Hrvatske.


Otkako su ukrajinske izbjeglice pronašle smještaj na našem području, mobilni tim Crvenog križa redovito im je dostavljao pomoć. Svaka dva tjedna volonteri su im nosili pakete hrane i higijenske artikle. To je trajalo do 1. rujna, a od tada im pomoć dostavljaju jednom mjesečno, sukladno uputama Hrvatskog Crvenog križa. Kako kaže Tomić, smješteni su na području Vinkovaca, Otoka, Andrijaševaca, Ivankova, Starih Mikanovaca, Tordinaca i Starih Jankovaca gdje ih je i sada najviše. Mnogi od njih su zaposleni, a djeca redovito pohađaju nastavu u školama i provode vrijeme u vrtićima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno