Društvo psihologa Vukovarsko-srijemske županije uz suorganizatora Zdravstvenu i veterinarsku školu dr. A. Štampara je danas održalo stručno predavanje u Velikoj županijskoj vijećnici o sljedećim temama. “Razvoj središnjeg živčanog sustava i ponašanje djece i adolescenata”, “Podrška djeci zatvorenika iz perspektive zatvorskog i odgojno-obrazovnog sustava” i “Razvoj središnjeg živčanog sustava i ponašanje djece i adolescenata”. Predavanje je najviše bilo usmjereno na podršku djeci zatvorenika.

“U cijeloj Hrvatskoj se odvija 12. tjedan psihologije kojoj je cilj promocija cijele psihološke struke i približiti ljudima rad psihologa u raznim područjima. Danas je Društvo psihologa pripremilo jedan seminar koji će se odvijati u Županijskoj vijećnici, s vrlo uglednim predavačima i našim gostima. Seminar je namijenjen svim djelatnicima koji se bave određenim područjem, dakle na samo psiholozima nego i pedagozima, liječnicima, socijalnim radnicima, sucima i slično. S obzirom na to da je ovog puta tema vezana uz brigu i skrb o djecu čiji su roditelji zbog nekog razloga u zatvorskom sustavu” komentirala je profesorica Zrinka Čorić, psiholog ispred Društva psihologa Vukovarsko-srijemske županije.

Gosti predavači su Sanja Vladović, dipl. socijalni pedagog, savjetnica pravobraniteljice za djecu u Osijeku, prof.dr.sc. Slavka Galić, iz Opće županijske bolnice Požega, Bernardica Franjić Nađ, prof.psihologije, iz Ministarstva pravosuđa RH, Uprava za zatvorski sustav, doc.dr.sc. Ksenija Romstein, prof. rehabilitator, s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku.

“Cilj je dati informacije o radu pravobraniteljice i ljudi koji rade u zatvorskom sustavu i da se senzibiliziraju na neki način i drugi dijelovi društva, a ne samo zatvorski sustav, dakle i škole, centri za socijalnu skrb i pravosuđe, i osvijesti potreba o brizi i skrbi za djecu koja su tako odvojena od roditelja”, nadodala je.

“Radi se o jednoj skupini djece koja je u društvu neprepoznata i nevidljiva. Godišnje imamo oko 11 do 12 tisuća takve djece koja imaju iskustvo boravka roditelja u zatvoru, na kraće i duže vrijeme. O njihovim potrebama se vrlo malo zna, često su stigmatizirana, izložena raznim rizicima po mentalno zdravlje, i vrlo je važno da prepoznamo njihove potrebe i pružimo im podršku. To možemo mi s naše strane u zatvorskom sustavu, ali ne možemo sami, znači treba nam podrška i škola, vrtića, centara za socijalnu skrb i drugih”, Bernardica Franjić Nađ, prof. psihologije, iz Ministarstva pravosuđa RH, Uprave za zatvorski sustav, u kojem djeluje od 1993. godine.

“Ja ću danas govoriti isključivo o djelovanju ureda o zaštiti ove populacije. 2006. godine smo započeli raditi na prepoznavanju potreba ove specifične skupine djece i na zaštiti njihovih prava jer smo uočili da se brojna prava ove djece krše i diskriminatorno se postupa prema njima. Želimo informirati javnost o boljem pristupu i boljoj zaštiti ove djece”, izjavila nam je Sanja Vladović, dipl. socijalni pedagog, savjetnica pravobraniteljice za djecu u Osijeku.