U kongresnoj dvorani hotela Slavonija u Vinkovcima danas je svečano otvoreno Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u šahu za juniore do 17 i 19 godina (22 – 28. srpnja 2019.). Iz cijele Hrvatske pristiglo je 78 mladih šahistica i šahista koji prvenstva igraju odvojeno u muškoj i ženskoj konkurenciji po švicarskom sustavu u 9 kola ili u slučaju manjeg broja sudionika po kružnom sustavu. Tempo igre iznosi 90 minuta + dodatak od 30 sekundi za svaki odigrani potez za cijelu partiju. Prvaci idu na svjetsko, a doprvaci na europsko prvenstvo u šahu.

“Već četvrtu godinu ovaj se turnir održava u Vinkovcima i time smo jako zadovoljni jer naravno da nam je u interesu da se šah u Slavoniji u mlađim dobnim uzrastima igra što češće. Ima jako puno članova po klubovima tako da nam je čast što možemo reći da smo nositelji za jedno ovako veliko natjecanje. Znači, državna razina, juniori, možemo biti prezadovoljni”, istaknuo je ovom prilikom Renato Vince, član Izvršnog odbora Hrvatskog šahovskog saveza i predsjednik Šahovskog saveza Osječko-baranjske županije, koji je i otvorio turnir.

U suradnji s Hrvatskim šahovskim savezom turnir organizira Šahovski klub Vinkovci uz potporu Zajednice sportskih udruga grada Vinkovaca.

“Šahovski klub Vinkovci četvrti put zaredom organizira prvenstvo Hrvatske u šahu za juniorke i juniore kroz dva uzrasta. Izuzetna nam je čast da se ovo veliko natjecanje događa kod nas i nadamo se da će tako biti i dogodine kada će Šahovski klub Vinkovci proslaviti 100 godina postojanja”, istaknula je Mirjana Bošnjak Kobaš, tajnica Zajednice sportskih udruga grada Vinkovaca.

Protokol svečanog otvaranja vodio je glavni sudac turnira Anto Majić, međunarodni FIDE sudac, a u ime Grada Vinkovaca puno sportske sreće mladim šahisticama i šahistima poželio je zamjenik gradonačelnika Gabrijel Šokičić.