Kontaktirajte nas

Vijesti

U Vinkovcima počeo tečaj specijalističke obuke graničnih policijskih službenika

Objavljeno

-

U Smještajno-obučnom centru granične policije „Spačva“ otvoren je 113. Tečaj granične policije za specijalističku obuku graničnih policijskih službenika, koji će se po drugi put održati u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj. 26 polaznika iz šest policijskih uprava idućih će osam tjedana usvajati znanja i vještine potrebne za profesionalno obavljanje poslova granične policije.

Cilj je tečaja osposobiti policijske službenike za nadzor državne granice, odnosno obavljanje poslova granične policije u svim segmentima njezine djelatnosti, u skladu sa Zajedničkim temeljnim kurikulumom za osnovno osposobljavanje službenika graničnog i obalnog nadzora u EU-u (Common Core Curriculum – CCC) Agencije za europsku obalnu i graničnu stražu (Frontex).

Tečaj traje osam tjedana ili 320 sati, a pohađat će ga 26 polaznika iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Ličko-senjske policijske uprave.

Svoj prvi zadatak polaznici tečaja su već odradili i prije samog dolaska na tečaj. U sustavu e-obrazovanja Policijske akademije osvježili su osnovna znanja vezana za zakonski okvir postupanja granične policije. Na sustavu e-obrazovanja polaznicima su dostupni svi materijali za učenje, kvizovi za provjeru znanja te popratni video materijali, a putem ovog sustava bit će proveden i teorijski dio završnog ispita, kao i evaluacija samog tečaja.

Polaznici će biti osposobljeni za rad u svim segmentima nadzora državne granice – graničnoj kontroli, zaštiti državne granice i prekograničnom kriminalitetu. Planom i programom tečaja predviđeno je da polaznici steknu osnovna znanja i vještine u poslovima granične policije, što podrazumijeva i poznavanje prava Europske Unije i Schengenskog prava, međunarodnih propisa koji se odnose na poslove granice, a posebna pozornost posvetiti će se temeljnim pravima u radu granične policije prema ranjivim skupinama zbog okolnosti u kojima granična policija trenutno djeluje i obavlja svoje redovne i izvanredne zadaće. Kroz praktičnu obuku – situacijsku nastavu – obučiti će se za zakonito, svrhovito i sigurno postupanje u praktičnima situacijama, suzbijanje kriminaliteta na državnoj granici, prepoznavanje autentičnih i krivotvorenih dokumenata i primjenu metoda kojima se to utvrđuje i drugim.

“Posao granične policije težak je i odgovoran posao, stoga na ovom tečaju nastojte usvojiti što više znanja kako bi svoj posao mogli obavljati profesionalno i nemojte na tome stati. Priroda ovog posla i izmjene propisa zahtijevaju kontinuirano usavršavanje”, rekao je na otvorenju tečaja načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular.

Ivana Herceg, voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničku djelatnost na Policijskoj akademiji, ujedno i voditeljica graničnog tečaja, polaznicima je objasnila strukturu i dinamiku održavanja tečaja koji objedinjuje teorijsku i praktičnu nastavu primjenjujući suvremenu strategiju poučavanja. Dobrodošlicu polaznicima iskazao je i Anđelko Janić, voditelj Smještajno-obučnog centra granične policije te im predstavio njihova prava i obveze tijekom smještaja u centru.

Vijesti

Vinkovački tornjak najbolji na Priština Cup-u

Objavljeno

-

Napisao/la

    34 pregleda

U sklopu Priština Cup-a održane su 3 izložbe gdje je Bravo Tor Panonicus, brat svjetske prvakinje Betti Tor Panonicus, polučio vrhunske rezultate. Od tri izložbe, dvaput je proglašen za najljepšeg psa 2. F.C.I. skupine, a jednom je bio i  “Best in show” (najljepši pas izložbe) te je na kraju osvojio “Suprime Best In Show”. 

“Suprime se bira između tri pobjednika na tri izložbe, Bravo je i to osvojio. U prijevod, na tim izložbama bio je najbolji od najboljih što nas čini jako ponosnima s obzirom na to da je to još mladi pas. Tek mu je 21 mjesec i od njega se tek očekuje ono najbolje. Brava je, inače, u Prištini vodila hendlerica Susanna Virtanen kojoj se ovim putem zahvaljujem na vrhunskoj prezentaciji našega Brava”, rekao je vlasnik Brava Dragan Cvitkušić.

Nastavi čitati

koronavirus

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 125 nova slučaja zaraze

Objavljeno

-

Napisao/la

    101 pregleda

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 125 novih pozitivnih osoba na COVID-19, potvrđenih PCR testiranjem (25 osoba iz Vukovara, 16 osoba iz Županje, 14 osoba iz Vinkovaca, 9 osoba iz Ivankova, 6 osoba iz Mirkovaca, po 5 osoba iz Otoka i Tovarnika, po 4 osobe iz Bošnjaka i Nuštra, po 3 osobe iz Lovasa, Nijemaca i Privlake, po 2 osobe iz Bogdanovaca, Borova, Bršadina, Cerne, Gunje, Sotina, Starih Jankovaca, Starih Mikanovaca i Šiškovaca te po jedna osoba iz Andrijaševaca, Babine Grede, Donjeg Novog Sela, Durića, Rokovaca, Slakovaca, Šarengrada,Tordinaca,Tripinje i Vrbanje).

Jedna je osoba preminula.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 18885 , od kojih se 17968 oporavilo, a ukupno je preminula 341 osoba. Trenutno je u županiji 67 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 435 osoba te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 112195. U samoizolaciji se na području županije nalazi 614 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 12 je pozitivnih osoba iz sustava zdravstva (0 liječnika, 5 med. sestara / tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 4 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva nema zdravstvenih i nezdravstvenih radnika.

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 15 nastavnika i 87 učenika. U samoizolaciji se nalazi 6 nastavnika i 508 učenika.

Nastavi čitati

Vijesti

Dječji vrtić “Srce Marijino” za osmijeh malenog Tina

Objavljeno

-

Napisao/la

    68 pregleda

Područni objekt „Srce Marijino“ Katoličkoga dječjeg vrtića „Eden“ ovog Božića pokušat će staviti osmijeh na lice jednom posebnom dječaku. Organizirali su humanitarnu akciju za malenog Tina Brankovića i svojim će mu doprinosom omogućiti radosniji advent i Božić.

Početkom ovog tjedna u prostoriji hola postavili su različite ukrase koje su djeca iz vrtića pripremila sa svojim tetama odgojiteljicama, a dobrovoljnim novčanim prilozima svi posjetitelji vrtića mogu se pridružiti ovoj hvalevrijednoj akciji Katoličkoga dječjeg vrtića.

„Svake godine u vrijeme došašća u suradnji s roditeljima sudjelujemo u humanitarnim akcijama. Ove godine odlučili smo dati doprinos liječenju maloga heroja Tina kojemu je potrebna operacija da bi mogao hodati. Sva djeca koja pohađaju naš vrtić doprinose akciji. Ovim putem zahvaljujemo svim roditeljima koji se uvijek radosno odazovu našim humanitarnim akcijama. Svima hvala, a Tinu želimo da ponosno korača životnim putevima“, rekla je Ivana Jurčević, voditeljica područnoga objekta „Srce Marijino“. Dječji vrtić zahvaljuje svima koji prepoznaju i podrže inicijativu i izmame ovom malom Vinkovčaninu osmijeh na lice.

Podsjetimo kako je Tinu pri porodu dijagnosticirana artrogripoza (AMC), rijetka bolest koja se manifestira ukočenošću zglobova, skraćenim tetivama i slabom pokretljivošću mišića. Nije nasljedna, a uzroci su većinom neurogeni inicirajući distrofične promjene u fetalnom razdoblju. Tinu je bolest zahvatila obje nogice, ne može savijati koljena, ograničena mu je pokretljivost oba palca, prstiju, ručnih zglobova, kukova.

Godišnje, s obzirom na to da dijete raste, ortoze koštaju 10 000 eura, a morat će ih nositi do kraja puberteta, točnije do kraja rasta. Svaki pregled u Zagrebu stoji oko 1 000 kuna, potom redoviti odlasci na fizikalnu terapiju dva puta tjedno u Vinkovcima, a gdje su još troškovi puta, hrane, spavanja, testiranja. Međutim, kako je već poznato, njemačka bi klinika mogla omogućiti Tinu da prohoda, a liječenje iznosi 700 tisuća kuna.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 58 minuta

Vinkovački tornjak najbolji na Priština Cup-u

U sklopu Priština Cup-a održane su 3 izložbe gdje je Bravo Tor Panonicus, brat svjetske prvakinje Betti Tor Panonicus, polučio...

koronavirusprije 2 sata

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 125 nova slučaja zaraze

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 125 novih pozitivnih osoba na COVID-19,...

Vijestiprije 4 sata

Dječji vrtić “Srce Marijino” za osmijeh malenog Tina

Područni objekt „Srce Marijino“ Katoličkoga dječjeg vrtića „Eden“ ovog Božića pokušat će staviti osmijeh na lice jednom posebnom dječaku. Organizirali...

Aktualnoprije 17 sati

Akcija “Biti vidljiv biti siguran” provedena u Županji

Policijski službenici Postaje granične policije Županja, u suradnji s Vijećem za prevenciju kriminaliteta grada Županja, proveli su preventivno – represivnu...

Aktualnoprije 18 sati

Prijatelji životinja pozivaju građane da prijave nedopušteno korištenje pirotehnike

Ove godine stupila je na snagu zabrana nabave i uporabe petardi i redenika iz kategorija F2 i F3, što je...

Aktualnoprije 20 sati

Dodatna obuka policijskih službenika interventne policije iz područja temeljnih prava

U Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima, objavila je Policijska uprava vukovarsko-srijemska, jučer je za policijske službenike i službenice Interventne jedinice...

Aktualnoprije 20 sati

Fenomenalna Cibalia s igračem manje slavila protiv BSK-a

Nebeskoplavi su po prvi puta pobijedili BSK! U odgođenoj utakmici 12. kola Cibalia je svladala goste iz Bijelog Brda s...

Aktualnoprije 21 sat

Šestu osnovnu školu krase jaslice u gotovo prirodnoj veličini

Početak Adventa ili Došašća obilježava paljenje prve svijeće koja se nalazi na vijencima ili panjevima na trgovima, u crkvama i...

Najčitanije