25 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

U Vinkovcima predstavljena snažna izložba “One nisu stale”

Više od autora

- vl promo-


Galerija fotografija Meraja otvorila je i predstavila moćnu izložbu pod nazivom “One nisu stale” splitske fotografkinje Maje Prgomet u suradnji zajedno s Udrugom Caspera čija je članica i vinkovčanka Maja Bojić Drinovac.

“Radi se o temi koja je vrlo interesantna i koju treba predstaviti. Ovdje je svojom jednom unutarnjom snagom, pa onda i vanjskom ljepotom gospođa Maja Prgomet, i sve one žene koje su dale sebe za ovu izložbu, željele prikazati težinu bolesti. Ovdje u prvom planu sigurno treba biti hrabrost jer hrabrost i ta jedna želja za životom i ozdravljenjem je sigurno najizraženije i u ovoj izložbi, ali i inače kod ovakve teme, stoga puna potpora autorici i svima onima koji su doprinijeli da smo danas ovdje te naravno puna potpora svima onima koji su nažalost u ovom trenutku u potrebi za ozdravljenjem i s njima smo i u razmišljanju, ali i u molitvi”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Izložba obuhvaća 17 fotografija žena liječenih od karcinoma koje su hrabro stale ispred objektiva poznate fotografkinje Maje Prgomet i odlučile svojim tijelima ispričati vlastitu priču o borbi za život. Autorica donosi životnu bitku ženskog tijela, naglašavajući istovremeno i njegovu krhkost i ranjivost, ali i hrabrost i snagu odupiranja dijagnozama, kažu Casperice.

“Vrlo smo mlada udruga koja je nastala 2020. godine kada smo razmišljali kako i na koji način društvu pokazati da žena koja je oboljela je i dalje tu i postoji, živi i radi. Došle smo Ivana Frapporti i ja na ideju da bismo mogle nekako ovjekovječiti ožiljke s kojima se žena susretne pri samoj dijagnozi. Sama ideja izložbe je pokazati kako žena nije stala živjeti kada je dobila dijagnozu, dapače, ona je i dalje prisutna te je sve ono što je bila i prije dijagnoze”, izjavila je Sonja Grgat, predsjednica Udruge Caspera.

Izložba je nastala u okviru kampanje koju provodi Caspera, udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma, pokrenute s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije i brige za vlastito zdravlje, a posebno s ciljem osvještavanja društva o životu žene s karcinomom.

“Volimo staviti naglasak na prevenciju, posebno danas kada smo na zalasku koronavirusa, te da ljudi odlaze na preglede jer smatramo kako je u ovih dvije godine bilo malo preventivnih pregleda. Osim toga, dijagnoza ne znači nužno kraj, kada se ona dogodi ne umiremo odmah sutra, postoji neko vrijeme u kojemu i dalje živimo i radimo. Treba dignuti glavu i stalno ići prema naprijed”, poručila je Grgat.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno