-4 C
Vinkovci
Četvrtak, 9. veljače 2023.

U Vinkovcima predstavljeni život i djelovanje trojice znamenitih isusovaca

Više od autora

- vl promo-

U dvorani Ogranka matice Hrvatske u Vinkovcima održano je predavanje o znamenitoj braći Weissgerber rođenima u gradu na Bosutu – Josipu, Antunu i Stanku. U ranoj dobi su ostali bez oca Franje, a njegovo mjesto popunila je majka Dragica koja ih je odgojila u dubokoj kršćanskoj vjeri.

Tijekom svog života postali su isusovci, vrsni pastoralni djelatnici, odgajatelji mladeži onoga vremena te profesori na filozofsko-teološkim fakultetima. Među njima kao najveći fenomen prometnuo se Josip jer je bio izvrstan propovjednik, erudit s dva doktorata. Kao sjajan pisac i misionar pripada najučenijim i najpoznatijim hrvatskim isusovcima 20. stoljeća. No, o ovoj vinkovačkoj braći malo toga se zna, stoga je večeras publika imala priliku naučiti nešto o osobenjacima koji su na svoj način pronosili ime Vinkovaca.


Značaj brata Stanka je u tome što je napravio prve udžbenike za vjeronauk za 7. i 8. razred koristeći se ekspertizama s terena. S druge strane, Antun je bio točka referencije i kada se htjelo znati točan podatak o nekoj temi svi svu dolazili njemu. Osim predavanja o braći Weissgerber, održalo se i predstavljanje Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

„Naš fakultet je najmlađa sastavnica Sveučilišta i 2016. godine smo službeno ušli pod njegovo okrilje, ali on osnovan 1989. od strane Vatikanske kongregacije za katolički odgoj. Povjerila ga je isusovcima, redu kojemu su pridali i braća Weissgerber. Na njemu se izvode dva studija, to su filozofija i religijska znanost”, rekao je dekan Ivan Šestak. Dodaje kako religija danas ima sve veće značenje i ulogu u svijetu zbog čega je se naziva globalnim igračem.

„Mi vidimo da je to tako u politici, na trenutnom Svjetskom prvenstvu, ali i u čitavoj suvremenoj problematici koja sada zaokuplja Europu”, govori Šestak.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno