U Vinkovcima prodano skoro 40 tisuća zaštitnih maski

0
3975

Nošenje zaštitinih medicinskih maski za lice ne pruža veliku zaštitu zdravim osobama te bi ih zapravo trebali nositi oboljeli kako bi se spriječilo širenje virusa koji se prenosi kapljičnim putem. Najdjelotvornije zaštitne mjere su dobra higijena, posebice pranje ruku te se držati podalje od oboljelih osoba. Unatoč tome, neki su ih građani počeli nositi svakodnevno pa smo ljude s maskama, pogotovo starije građane, mogli vidjeti i na ulicama Vinkovaca.

Širenjem vijesti o prvom potvrđenom slučaju koronavirusa u Hrvatskoj građani su masovno pohrlili u ljekarne kupiti zaštitne maske. No njih uopće nema već više od dva tjedna. Pomama, ionako, nema smisla, jer kako kažu stručnjaci, one ne zaustavljaju viruse.

Hrvatska je imala tvrtku koja je proizvodila zaštitne maske, no ona je u stečaju. Već godinama većina Europe, pa tako i Hrvatska, odlučila se za uvoz iz Kine. Stoga su zaštitne maske koje kupujemo kineski proizvod, a Kina ih Hrvatskoj više ne isporučuje, a vjerojatno ni ostalim zemljama. Nestašica maski je počela već krajem prosinca, kada su svi proizvođači počeli svu svoju proizvodnju slati u Kinu.

Iz vinkovačkih ljekarni nam javljaju kako cijeli dan odgovaraju na upite o maskicama te svake dvije minute u ljekarnu uđe nekoliko osoba tražeći ih i raspitujući se kada će ponovno biti u prodaji.

Kako doznajemo u posljednja tri mjeseca od pojave koronavirusa u Vinkovcima je prodano čak 30.600 zaštitnih maski za lice, no još nam se dvije ljekarne nisu uspjele javiti. Ističu kako bi taj broj bio puno veći, ali dobavljači ih više ne šalju i nema ih u prodaji. Mjesta panici nema jer se nošenje zaštitnih maski preporučuje samo bolesnim osobama.

Naime, kontaktirali smo Ljekarnu Iličić gdje smo dobili informaciju da su samo u dva dana prodali 3.500 tisuće maskica, a taj broj u prošla 3 mjeseca je dosegao čak 10 tisuća. Doduše, naglašavaju kako maskica uopće više nema te ne znaju kada će ih opet imati u prodaji, no poručuju građanima da nema mjesta panici jer one svakako ne zaustavljaju viruse. Zaštitne maske preporučuju se, prije svega, bolesnim osobama kako bi se smanjila mogućnost prenošenja virusa na zdrave ljude. Iz Ljekarne Šibalić su istaknuli kako je prodano 11 tisuća maski, no slala se i donacija od 5 tisuća komada za Kinu. U obje Ljekarne Kalinić u zadnja 3 mjeseca bilježe prodaju od 3,090 maski, no zanimljivo je da je u jednoj od njih, u 12. mjesecu kada se tek pojavio koronavirus, bilo prodano samo 90 maski, no u 1. i 2. mjesecu taj broj je skočio na 1250. U Glavnoj vinkovačkoj ljekarni, kako kažu, prodalo se 1.600 maski te naglašavaju da bi taj broj bio puno veći no jednostavno ih više ne dobivaju.

Informaciju o tome trebaju li zdrave osobe nositi zaštitne maske već je objavila i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). “Neke maske koje se kupuju u ljekarni sadrže i upozorenje da nošenje kirurške maske pruža ograničenu zaštitu od infekcije i da se maska službeno ne preporučuje zdravim osobama”.

Kako u ljekarnama vlada nestašica zaštitnih maski za lice, pojedinci su se dosjetili kako dodatno zaraditi. Naime, na Njuškalu se posljednjih dana pojavilo nekoliko oglasa u kojima se prodaju zaštitne maske, a cijene variraju – od kune pa do 100 kuna po komadu. Paket od 50 komada prodaje se i za 500 kuna, a onaj od 28 komada za 450 kuna.