6 C
Vinkovci
Utorak, 6. prosinca 2022.

U Vinkovcima simboličnom komemoracijom odana počast žrtvama Bleiburške tragedije

Više od autora

- vl promo-“Nikako ne smijemo zaboravit ove događaje iz naše povijesti jer svaka žrtva hrvatskog naroda zaslužuje počast i treba biti zapamćena”, riječi su to predsjednika Udruge veterana 5. gardijske brigade Sokolovi i predsjednika HVIDRE Vinkovci Zorana Marunčeka povodom 77. obljetnice bleiburške tragedije, a koja je danas obilježena kod spomenika na nekadašnjoj Kumanovoj ciglani.

“S obzirom kako ove godine nema obilježavanja obljetnice stradavanja hrvatskog naroda na Bleiburgu, odlučili smo se danas skupiti na ovoj simboličnoj komemoraciji”, rekao je Marunček dodavši kako moramo poznavati svoju povijest, tko smo i što smo, gdje smo pobjeđivali i gdje smo gubili te uputiti naše mlade u to što se ovdje događalo kako u vremenima Domovinskog tako i u vremenima Drugog Svjetskog rata.

Kumanova ciglana, objašnjava Marunček, odabrana je s razlogom kao mjesto odavanja počasti. Ona simbolizira Hrvate, ljude intelektualce koji su živjeli u Vinkovcima tih ratnih godina, a koji su pogubljeni bez ikakvog suđenja.

Na obilježavanju 77. obljetnice počast je odao i zamjenik gradonačelnika Josip Romić. “U povijesti je ovaj događaj ostao zabilježen kao jedan od najstrašnijih zločina komunističkog režima u ovom dijelu Europe. Zajedno sa veteranima i braniteljima 5. gardijske brigade Sokolovi odali smo počast i prisjetili se svih stradalih u ovom nemilom događaju uz napomenu kako je bitno boriti se protiv zaborava, ali isto tako protiv svih onih koji na razne načine umanjuju žrtvu hrvatskog naroda nakon Drugog Svjetskog rata.”

“Strašan je ovo zločin u kojemu su ljudi ubijani bez suda i bez pravde, a kojima je važno i dan danas odavati počast”, poručio je zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Franjo Orešković.

Dodajmo kako je Spomenik na području nekadašnje Kumanove ciglane podignut 2006. godine u spomen na pogubljene na tom lokalitetu u travnju 1945. nakon ulaska partizana u Vinkovce.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno