Prodavatelji nekretnina u prošloj su godini tražili su 8 posto više novca za stanove, dok su cijene kuća bilježile rast traženih cijena od 4 i pol posto u odnosu na 2018. godinu. U posljednje dvije godine pak cijene stanova rasle za čak 13 posto, dok je rast cijena kuća iznosio oko 7 posto.

Unatoč manjem porezu na promet nekretninama od početka 2019. te najavljenim promjenama u državnom subvencioniranju, kretanja na tržištu nekretnina ne idu u prilog kupcima jer su cijene kvadrata u cijeloj Hrvatskoj porasle između 6, 7% u odnosu na godinu prije, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore.

Od početka 2019. porez na promet nekretninama pao je s 4 na 3%, a pravo produljenja petogodišnje državne subvencije pri kupnji nekretnine na dodatne dvije godine imat će i kupci koji već imaju dijete. – Smanjenje stope poreza na promet nekretnina dobra je vijest jer smanjuje porezno opterećenje za 25%. Vjerojatno se neće znatno odraziti na tržište u smislu da će kupci više ili manje kupovati, ali ono što je dobro jest to da ćemo imati točnije podatke u bazi Porezne uprave i e-nekretninama, a time i bolji uvid u cijene i realna kretanja na tržištu nekretnina – kaže Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama.

Trenutna situacija na tržištu je dobra, rastom BDP-a rastu i cijene stanova, kamate na kredite su niske, a sve to više ide na ruku prodavateljima nego kupcima – rekao je Vujović. Sve je više građana prisiljeno nekretnine prodavati iz nužde, radi vraćanja dugova i preživljavanja, no teško je naći kupca.

Prosječna cijena kvadrata stana u Osijeku iznosi 963 eura, i za 4 posto je viša u odnosu na 2017. godinu. U Vinkovcima 450 do 800 eura, a u Vukovaru stanovi idu za oko 300 eura po kvadratu.

Iz Procella Nekretnina Vinkovci kažu nam kako nema prosjeka, cijene stanova u Vinkovcima kreću se od 450 do 800 eura po kvadratu, novogradnja je možda skuplja, no oni ju u pravilu ne prodaju. Stanovi u Zagrebačkom bloku su najjeftiniji, kreću se od 450 eura po kvadratu, na nekim mjestima čak i više. Dok su Lapovci i Klodvor kvart najskuplji počevši od najmanje 750 eura po kvadratu. Cijene, napominju, ovise najviše o lokaciji, kvartu.
Također nadodaju da je teško izvući neki prosjek podataka o cijeni kuća. Kuće su naravno jeftinije od stanova, gdje kvadrat kuće možete dobiti za 300tinjak eura po kvadratu, te su mišljenja da je cijena kuća i stanova po dosadašnjim podacima ista za 2018. godinu kao i prosle 2017. godine.

“Cijene u Slavoniji su većinom slične, ako ne i iste. Teško je dati neki okvir i reći točnu cijenu po kvadratu, jer ima dosta faktora o kojima ovisi cijena nekretnine. Najviše lokacija i uređenje. Ali u pravilu, što je stan manji to je skuplji, isto se odnosi i na kuće. Najjeftinija kuća što sam prodala u 2018. godini je koštala samo 159 eura po kvadratu, kuća je useljiva, nova, od 94 kvadrata, no nema grijanje, klimu, samo ono osnovno, zato je i jeftina. Najskuplja kuća koju sam prodala također ove sad već prošle godine imala je 68 kvadrata, i koštala je 477 eura po kvadratu. Imala je klimu, centralo, cijelu opremu. Sa stanovima je ista situacija kao i s kućama, što su manji to su skuplji. Naprimjer najskuplji stan koji sam prodala prošle godine imao je samo 31 kvadrat, opremljen klimom, novim namještajem i svom dodatnom opremom i koštao je 543 eura po kvadratu. A najjeftiniji 65 kvadrata, useljiv, no nije opremljen i zato je išao za 313 eura po kvadratu” izjavila nam je Ružica Dufek, agent za nekretnine iz Agencije za promet nekretninama Vukovarka iz Vukovara.