32 C
Vinkovci
Četvrtak, 20. lipnja 2024.

U Vinkovcima svečano otvoreni Dani hrvatskog šumarstva

Više od autora

- vl promo-

Večeras su i službeno otvoreni Dani hrvatskog šumarstva, kojima su nakon okruglih 20 godina ponovno domaćin Vinkovci, a pokrovitelj događaja je Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo poljoprivrede. U sklopu ovog događaja sutra će u Lenijama biti održano 13. po redu Državno natjecanje šumarskih radnika sjekača.

Prije svega, zahvalio bih se Upravi Hrvatskih šuma što je prepoznala našu ideju i dala nam lijepu mogućnost da organiziramo Dane šumarstva i natjecanje. Nalazimo se u Vinkovcima, gdje god da se okrenete vidite prošlost i sadašnjost šumarstva, a na nama je budućnost, kao i da smo zalog budućnosti šumarstva. Poželio bih sreću svima sutra, imajte čvrsto oko i razum te neka najbolji pobijedi, a svi ostali neka se lijepo provedu te da dožive slavonski duh i gostoprimstvo”, riječi su Krasnodara Sabljića, voditelja Uprave šuma Podružnice Vinkovci.

Dani hrvatskog šumarstva najveća su šumarska manifestacija koja se tradicionalno održava od 1998. godine u mjesecu lipnju. Razlog tome je proglašenje 20. lipnja za Dan hrvatskog šumarstva od Skupštine Hrvatskog šumarskog društva 9. svibnja 1997. godine. Toga je datuma na 96. Redovitoj skupštini 1991. godine jednoglasnom odlukom promijenjen naziv ove krovne šumarske udruge iz Saveza društava inženjera i tehničara šumarstva u drvne industrije u Hrvatskoj u Hrvatsko šumarsko društvo.

Zahvaljujem se što Hrvatske šume dugi niz godina u različitim oblicima sudjeluje u razvoju Vinkovaca. Naš je grad 150 godina na ovom području živio sa šumarstvom, šumari su sudjelovali u svemu onome što je stvaralo Vinkovce da budu ovakav grad kao što su danas. Hvala vam na razumijevanju za sve ono što činite za naše manifestacije, kao i za ovaj prostor u cijelosti. Neka svi natjecatelji uživaju u Vinkovcima, neka ih upoznaju, dajte si prostora da ovo sve skupa preraste u jedno prijateljstvo”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.


Nediljko Dujić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, istaknuo je kako sutrašnji natjecatelji svakodnevno rade jedan od najtežih i najopasnijih poslova, ali i da su oni stup i korijen hrasta. Ponosan sam na to što je danas i sutra vaš dan, mi kao Uprava ćemo kroz buduće mjere i akcije napraviti da imate kvalitetnu opremu i pristojnu plaću te da vam je ponos što ste zaposlenici Hrvatskih šuma.”

Natjecanje se svake dvije godine održava u jednoj od 17 državnih podružnica. Najbolje ekipe na natjecanju izborit će nastup za reprezentaciju na svjetskom prvenstvu u Beču. Naša je izabrana vrsta prije mjesec dana bila na svjetskoj smotri u Estoniji, zauzela je respektabilno 9. mjesto i stigla do 2 individualne brončane medalje.

U vremenima prije nas svi prednici hrvatskih šuma su uistinu puno značili za ovaj naš kraj, kao i gospodarstvo. Uvijek ćemo tražiti i očekivati više od toga, jer smatramo da se ruralni kraj mora razvijati najviše na onom blagu kojeg mi imamo. Iz tog razloga zahvaljujem novoj Upravi Hrvatskih šuma jer razumiju da polagana decentralizacija naših šuma je nužnost, kao i ostanak veće dobiti na lokalnoj razini. Prvim je koracima koje su poduzeli to itekako vidljivo. To je vidljivo u ovoj manifestaciji, u sponzorstvu Vinkovačkih jeseni, uređenju bivše pikove zgrade, kao i u puno projekata koje su pokrenuli. Također, pohvalio bih dobru organizaciju i vođenje Uprave šuma Podružnice Vinkovci”, rekao je župan Damir Dekanić.

Čast otvaranja jedne ovakve velike manifestacije pripala je izaslanici predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministrici poljoprivrede Mariji Vučković. „Nekako sam sigurna da je su ove znamenitosti, sve ove obljetnice koje slavimo, sva djela koja čine danas prepoznatljivu hrvatsku kulturu, kao i slavni ljudi, itekako povezani s činjenicom da je ovo prostor najljepših hrvatskih resursa, najvrjednijeg tla i najljepših šuma. Neka to tako zauvijek i ostane.”

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno