Kontaktirajte nas

Aktualno

U Vukovarsko-srijemsku županiju pristiglo novih 1170 doza Pfeizerovoga cjepiva

Objavljeno

-

Plan provedbe cijepljenja protiv bolesti covid-19 odvija se predviđenom dinamikom. Nakon cijepljenja u domovima za starije osobe te zdravstvenih djelatnika, započinje cijepljenje kroničnih bolesnika te starijih od 65 koji nisu u domovima, a u najavi je i priprema punktova za cijepljenje, koji će biti potrebni kada dođe vrijeme za tzv. masovno cijepljenje. O aktualnoj situaciji u Vukovarsko-srijemskoj županiji pitali smo dr. Katu Krešić, ravnateljicu Zavoda za javno zdravstvo VSŽ.
„Poznato je da je cijepljenje započelo prije tri tjedna, točnije 27. prosinca, i mi smo sa cijepljenjem počeli odmah prvi dan. Od početka, kao što će biti i ubuduće, tijek cijepljenja ponajprije ovisi o raspoloživim količinama cjepiva. Za potrebe naše županije u prva tri tjedna dobili smo oko 1600 doza cjepiva. Dakle, ne radi se o velikim količinama, a one su primijenjene i primjenjuju se i sada prema planu provedbe cijepljenja i određenim prioritetima. Poznato je, riječ je o nekoliko etapa, a u prvoj je predviđeno cijepljenje osoba u domovima za stare te zdravstvenih djelatnika. Tako je bilo i kod nas, a od tih prvih 1600 doza dio je utrošen za prvo cijepljenje, a dio je, što se mora kada je riječ o Pfeizerovom cjepivu, ostavljen za docjepljivanje odnosno drugu dozu čija je primjena upravo u tijeku”, ističe dr. Kata Krešić.
Kada je riječ o dinamici stizanja cjepiva, a onda i daljnjoj provedbi cijepljenja, nakon prvih 1600 doza jučer je u Vukovarsko-srijemsku županiju stiglo još 1170 doza Pfeizerovoga cjepiva. S njima se nastavlja cijepljenje u domovima za stare te među zdravstvenim djelatnicima među kojima je, ističe dr. Krešić, sve veći broj zainteresiranih.
„Uz ove doista skromne, male količine cjepiva koje dobivamo, pretpostavka je kako će prva etapa provedbe cijepljenja potrajati do kraja siječnja. Prema tome, s obzirom na količine cjepiva koje su nam najavljene, tek u veljači možemo očekivati početak druge etape odnosno cijepljenje osoba starije dobi koje nisu u domovima i kronične bolesnike, a koje će se cijepiti kod svojih obiteljskih liječnika. Dinamika cijepljenja ovisit će ponajprije o količinama cjepiva koje će liječnicima biti na raspolaganju. Mi se nadamo da će te količine s vremenom biti sve veće, a u tom smislu u najavi je i priprema tzv. punktova za cijepljenje na razini domova zdravlja, koji će biti na raspolaganju kada dođe trenutak tzv. masovnog cijepljenja, dakle kada budu na raspolaganju jako velike količine cjepiva i kada će, nadamo se, interes stanovništva za cijepljenje biti tako velik da će postojati potreba za otvaranje tih punktova”, ističe dr. Krešić.
U odnosu na dosadašnja iskustva, napominje dr. Krešić, cjepivo protiv SARS-CoV-2 virusa vrlo je rano na raspolaganju u odnosu na pojavu virusa i zbog toga neprocjenjivo vrijednog alata u rukama, uz epidemiološke mjere, koje se i dalje moraju savjesno provoditi, u budućnost se može gledati s optimizmom.
„Koliko će taj optimizam biti opravdan ovisi prije svega o tome koliki će se broj ljudi, u konačnici, kada cjepivo bude na raspolaganju u velikim količinama, odlučiti za cijepljenje. U ovom trenutku, s tako malim brojem cijepljenih, u Hrvatskoj pa tako i u našoj županiji, mi nikako ne možemo govoriti o kolektivnom imunitetu budući da se smatra kako se jedan valjan kolektivni imunitet postiže ako se uspije procijepiti do 70 % stanovništva. Ja bih rekla, što se više ljudi cijepi veće su nam mogućnosti borbe protiv ove pandemije jer ćemo imati manje osoba koje će se moći razboljeti odnosno manje izvora zaraze. U tom smislu trebamo gledati u budućnost doista optimistično i s nadom, ali uz spomenute uvjete, visoku procijepljenost opće populacije i savjesno provođenje epidemioloških mjera”, poručuje dr. Kata Krešić.

Aktualno

Nevrijeme pogodilo Sisačko – moslovačku županiju

Objavljeno

-

Napisao/la

    57 pregleda

Snažno nevrijeme prošlo je sisačkim, petrinjskim i glinskim područjem ostavivši iza sebe brojna počupana stabla i štete na objektima, potvrdili su iz centra 112 Sisačko-moslavačke županije, prenosi HRT.

Prometnice su presječene počupanim stablima, oštećena su postrojenja HEP-a, snažan vjetar oštetio je objekte koji su stradali u prosinačkom potresu, a uz to sve uništeno je i krovište crkve Svetog Lovre.

Na terenu su sve raspoložive vatrogasne službe kako bi sanirale štetu i normalizirali promet.

Nevrijeme je pogodilo i područje Moslavine, a štete ima i u Hrvatskoj Kostajnici.

Nastavi čitati

Aktualno

U Hrvatskoj 143 nova slučaja zaraze koronavirusom

Objavljeno

-

Napisao/la

    98 pregleda

U posljednja 24 sata zabilježena su 143 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su 4 osobe, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Na bolničkom liječenju je 150 pacijenata, od kojih je 12 na respiratoru.

U posljednja 24 sata preminule su četiri osobe, čime je ukupan broj preminulih od početka epidemije narastao na 8263.

U samoizolaciji je trenutno 4029 osoba, a broj aktivnih slučajeva danas je ukupno 1102.

Ukupno je testirano 2.305.717 osoba, od toga 6017 u posljednja 24 sata.

Od početka epidemije zabilježeno je 363.758 osoba zaraženih novim koronavirusom.

Ukupno su se oporavile 354.393 osobe od toga 155 u posljednja 24 sata.

Jučer je u Hrvatskoj utrošeno 9728 doza cjepiva, a od toga je 3067 osoba cijepljeno prvom dozom. 

Do jučer je utrošeno ukupno 3.078.364  doza cjepiva, a cijepljeno je je 40,6% ukupnog, odnosno 48,8% odraslog stanovništva. Barem jednom dozom cijepljeno je 1.646.466 osoba, dok je za 1.483.687 osoba, odnosno 44,02% odraslog stanovništva, cijepljenje završeno.

Nastavi čitati

Aktualno

Na Bajakovu kolona duga 8, na Lučkom 5 kilometara

Objavljeno

-

Napisao/la

    338 pregleda

Vrhunac je turističke sezone, a promet je pojačan na cestama u smjeru mora, autocestama A2 i A3 te na pojedinim graničnim prijelazima, izvijestio je danas Hrvatski autoklub koji savjetuje vozače da zbog čestih usporavanja i vožnje u kilometarskim kolonama pripaze na udaljenost između vozila.

Zbog veće gustoće prometa na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče zbog kolona vozila kreće se u povremenim zastojima između čvorova Lučko i Karlovac u smjeru Dubrovnika. Osim toga, gustoća prometa povećana je između čvorova Lučko i Zadar II u smjeru Dubrovnika, a prije naplatne postaje Karamatići kolona vozila duga je oko pola kilometra. Kolona duga tri kilometra očekuje i one koji se nalazi na autocesti A2 Zagreb-Macelj kod naplatnih postaja Trakošćan u smjeru Slovenije.

Zbog pojačanog prometa na A3 u smjeru Lipovca između čvorova Jankomir i Lučko u smjeru naplatne postaje Lučko kolona vozila proteže se oko pet kilometara, te u smjeru Bregane između čvora Buzin i čvora Lučko u smjeru Lučkog oko dva kilometara. Zbog prometne nesreće koja se dogodila na toj relaciji, vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h.

Kolona osobnih i teretnih vozila ispred graničnog prijelaza Bajakovo duga je oko osam kilometara.

HAK također upozorava vozače da se zbog vozila u kvaru na autocesti između naplatne postaje Demerje i čvora Donja Zdenčina u smjeru Dubrovnika promet vodi po dvije prometne trake.

Zbog upozorenja od toplinskog vala, HAK savjetuje svima koji putuju na dužim relacijama da to čine rano ujutro ili kasnije navečer, a izbjegavaju vožnju i putovanje tijekom dana kada temperature dosežu svoj maksimum. Osim toga, tijekom puta treba se češće zaustavljati i rashladiti te piti dovoljno tekućine i umjereno koristiti rashladni uređaj u vozilu.

Nastavi čitati

Najčitanije