Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas je kod središnjeg spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskoga rata obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske i Dan hrvatskih branitelja Vukovarsko-srijemske županije.
Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvodio je župan Božo Galić, zajedno sa saborskim zastupnikom i predsjednikom Županijske skupštine Draženom Milinkovićem te predstavnicima Policijske uprave vukovarsko-srijemske načelnikom Fabijanom Kapularom i zamjenikom zapovjednika GMOBR HV Vinkovci brigadirom Draganom Pondeljakom.
U obilježavanju sudjelovali su i predstavnici jedinice lokalne samouprave s područja VSŽ, predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskoga rata, vijećnici Županijske skupštine te županijski pročelnici kao i ravnatelji i direktori županijskih poduzeća i ustanova.
Molitvu je za sve poginule, ubijene i nestale hrvatske branitelje i civile molio je dekan Vukovarskog dekanata, gvardijan Franjevačkog samostana i župnik župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru fra Ivica Jagodić.
“Na današnji dan prije trideset godina prvi put na demokratski način konstituiran je Hrvatski sabor. Trideset godina od tada pravimo rekapitulaciju što je dosad učinjeno za mladu hrvatsku državu. Ono što je bila želja i što se ostvarilo, mi smo kao slobodna i neovisna država ušli u NATO i u Europsku uniju i ono što trebamo učiniti je da Hrvatska bude snažna i jaka u okviru Europske unije, ekonomski i gospodarski, da mladost ostane ovdje i da mladi ne odlaze u druge zemlje. To puno znači svima nama koji smo ostali ovdje. Nakon ratnih razaranja nastavljamo živjeti, a sve zahvaljujući onima koji su dali svoje živote za domovinu Hrvatsku. Zato smo došli ovdje danas položiti vijence i zapaliti svijeće svima njima, jer su najzaslužniji za našu slobodu”, istaknuo je ovom prigodom župan Božo Galić.